Povolební úvaha z Ruzyně: David Rath vidí obrovské nebezpečí

05.11.2013 12:03

Svou glosu k předčasným volbám zveřejnil i David Rath. Exposlanec ČSSD z ruzyňské vazební cely píše, že jen potvrdily, co už dávno víme - že česká společnost je rozdělená. „Neexistuje žádná parlamentní většina, ani náznak konsensu. Ledva jsou známy volební výsledky, tak se rozbíhá další rozdělování,“ konstatuje smutně Rath.

Povolební úvaha z Ruzyně: David Rath vidí obrovské nebezpečí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Obžalovaný David Rath

Topolánkova a Nečasova vláda podle něj spustily řetězovou reakci frustrace a naštvanosti, která ve spojení s tradiční českou závistivostí přerůstá v nenávist a touhu po pomstě. Hysterická média do toho bombardují národ negativními emocemi. „Situace je vážná a bude ještě vážnější. V tuto chvíli není vidět žádná síla či autorita, která by dokázala nahromaděnou negativní energii společnosti převést a směřovat k něčemu pozitivnímu,“ obává se. Není zde prý osobnost, která by dokázala najít mezi lidmi konsensus alespoň na něčem.

Celé zamyšlení Davida Ratha ZDE

Po listopadu 1989 byl podle Ratha jednoznačný cíl - co nejkratší cestou do západní Evropy. Nyní tam jsme a nevíme, co dál. Navíc prý naše snaha o západní model připomínala dort pejska a kočičky, takže se při jeho budování i mnohé poztrácelo.

„Kupónovku jsme si vymysleli sami, něco vzali z První republiky, další z Rakouska, něco z USA či Kanady a podobně. Výsledek známe. Místo závist budící pochoutky jíme blivajs a bolí nás z toho celé břicho,“ ohodnotil polistopadový vývoj.

Navíc se prý zapomnělo, že každý lákavý líc má obvykle i svůj rub. „Chceme nízké daně a divíme se, že jsou tu silnice jako tankodromy, ubohé důchody a nízké mzdy,“ všímá si exposlanec. Levice prý svými nápady zase vyhání ze země bohaté a bere lidem chuť zde investovat.

Celá glosa Davida Ratha ZDE

Heslem dneška proto podle Ratha musí být „kompromis“. I za cenu širší koalice, byť před ní Rath v klidnějších časech varoval. Jenže tehdy prý nebyla politická scéna tak roztříštěná, jako je tomu nyní. Základním bodem tohoto konsensu musí být uklidnění společnosti. A dále pak vyjasnění, zda má být zcela nezbytná podpora hospodářského růstu kryta zvýšením daní, nebo státního dluhu.

Je prý dost mimo hledat konsensus na tématech, jako je zákon o úřednících, jak se ČSSD a ANO pokoušely. To lidem nijak nepomůže. „Teď to vypadá, jakoby všichni ztratili schopnost identifikovat zásadní problém společnosti a navrhnout účinné řešení,“ obává se Rath. A varuje, že až to lidem dojde, budou ještě naštvanější. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…