Povýšený a ještě lhal, tak hodnotí diváci vystoupení šéfa IZIP v ČT

16.05.2012 22:05

Krachující dvoumiliardový projekt elektronických zdravotních knížek byl vlastně za hubičku a funguje. Za jeho dílčí nedostatky mohou líní a staromódní lékaři a to, že jej ministerstvo zdravotnictví vzdalo, byla velká chyba. To v kostce sdělil ředitel projektu IZIP Jiří Pašek. Že tomu moc nevěříte? Nejste samotní, nedůvěru měl i u 87 procent hlasujících diváků Hyde Parku.

Povýšený a ještě lhal, tak hodnotí diváci vystoupení šéfa IZIP v ČT
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Generální ředitel IZIP Jiří Pašek v pořadu Hyde park

Na facebookových stránkách pořadu Hyde Park Jiří Pašek také dobré vysvědčení nedostává. „Nejhorší výkon hosta za poslední dobu, furtumfurt dokola, jako na magnetofonové smyčce mele naučené fráze, nic kloudného a hlavně pravdivého jsme se nedozvěděli,“ píše jeden z fanoušků na Facebooku.

I přes snahu moderátora Daniela Takáče něco kloudného z šéfa IZIPU vypáčit, dozvěděli se diváci jen to, že vlastně projekt EZK je naprosto potřebný, unikátní a funkční. Šéf IZIP, která má projekt na starosti nechápe, proč jej ministerstvo zarazilo.

  • SLEDUJEME téma IZIP

Dvě miliardy jsou pakatel. Systém, který ministerstvo zrušilo, funguje

Jednou z otázek bylo, kam se poděly dvě miliardy z krachujícího projektu IZIP. Podle Paška je to prý pakatel ve srovnání s bilióny korun, které za deset let zdravotnictvím protekly. Na provoz společnosti šlo podle jeho grafů jen 31 procent z částky. Další peníze prý šly na rozvoj projektu a na motivaci lékařů.

Že by ovšem lékaři vypadali jako velcí fandové elektronické zdravotní knížky, z pořadu ani ze statistik nevyplývá. „Systém funguje, lékaři ho využívají,“ je přesvědčený Jiří Pašek navzdory statistikám.

Podle Paška jsou naopak výsledky uspokojující, i když předpokládal, že budou lepší. „Jediné, v čem jsme se mýlili, je, že lékaře přesvědčí skutečnost, že mohou poskytnout lepší péči svým pacientům. Mysleli jsme, že lékaři elektronický systém začnou masivně využívat. Nezačali. Ve Švédsku to trvalo 25 let, než se podobný projekt uchytil. A nikde to nešlo rychleji,“ vysvětluje Jiří Pašek.

Lékaři: prý  nejste dost chytří a poškozujete pacienty

Do pořadu ovšem volali i rozezlení lékaři a pacienti, kteří si stěžovali na nefunkčnost systému. Podle jednoho telefonujícího lékaře je systém chybný, protože pacienti mu musí předat svůj kód, skrze který se na ně může podívat. Ten si však většina pacientů nepamatuje.

Pašek je přesvědčený, že se jedná o technickou nedostatečnost volajícího doktora. Obecně o doktorech šéf IZIP rozhodně nemluví v nejlepším světle. Podle něj svým liknavým přístupek k jeho projektu poškozují pacienty.

„Spoléhali jsme na to, že lékaři jsou dostatečně inteligentní a začnou využívat tento systém ve prospěch svých pacientů. Nevoláme zatím po povinnosti jej využívat, ale asi i k tomu se bude muset přistoupit. Lékaři musí začít chtít pracovat s informacemi. Dnes takovou potřebu nemají a my si myslíme, že to může poškozovat pacienta,“ hrozí šéf krachujícího projektu.

Až bude projekt obnoven, bude to stát další miliardy, varuje Pašek

Své vysvětlení dává Pašek i k tomu, že byl jeho projekt ukončen ministerstvem z důvodu nedostatečné komunikace. „Ministerstvo nekomunikovalo s námi. IZIP byl ukončen, ale až bude obnoven, bude to stát další miliardy,“ varuje Jiří Pašek.

Podle něj jediné, co chce, je, aby nebyly znehodnoceny dvě miliardy, které již do projektu byly investovány.  Diváci na Facebooku mu to však moc nevěří. „Povýšený a ještě lhal. A jací lidi, takový produkt ne? :D díky, nechci,“ uzavírá jeden z fanoušků Hyde Parku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …