Pozdvižení po útoku na Merkelovou ze strany USA. Vypadá to závažně

05.06.2018 10:01

Richard Grenell působí jako americký velvyslanec v Německu jen několik týdnů, ale už se mu podařilo na sebe strhnout pozornost politiků, médií i veřejnosti.

Pozdvižení po útoku na Merkelovou ze strany USA. Vypadá to závažně
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

Grenell vzbudil pozornost již svým výrokem, podle kterého by měly německé společnosti přestat rozvíjet své podnikatelské aktivity v Íránu. Ale to nebylo nic proti tomu, co vyvolal jeho rozhovor pro server Breitbart, kde se diplomat Grenell podle svých kritiků vyjadřoval příliš „politicky“. Americký velvyslanec mimo jiné avizoval, že bude usilovat o posílení konzervatismu v Evropě. Sám nicméně odmítá, že by tím překročil hranice, které mu vymezuje jeho diplomatické postavení.

Anketa

Podporujete zdanění církevních restitucí v intencích návrhu KSČM?

89%
hlasovalo: 14198 lidí

„Je to absurdní a tyto připomínky naprosto odmítám Je směšné mě obviňovat z toho, že bych snad chtěl z pozice velvyslance podporovat konkrétní politické představitele. Nicméně si trvám na tom, že právě prožíváme probuzení doposud mlčící většiny. Tedy těch, kteří odmítají žít ve světě, kde jim vše určují elity,“ napsal na svém Twitteru Grenell. V přímé reakci uvedlo německé ministerstvo zahraničí, že se snaží zjistit podrobnosti.

V rozhovoru pro Breitbart Grenell mimo jiné poznamenal, že kvalitní konzervativní kandidát by měl uplatňovat důslednou přistěhovaleckou politiku, snižovat daně a snižovat byrokratickou zátěž. Jak dodává deník Washington Post, Grenell sám sebe v minulosti označoval za příznivce Angely Merkelové. „Ale jeho názory v oblasti migrace jsou diametrálně odlišné od těch, které zastává německá kancléřka.“

Výrokům velvyslance se věnovala také německá média. Jednotliví komentátoři je označili za nepříliš diplomatické a někteří začali spekulovat o tom, že by Grenwell nejraději položil vládu Anely Merkelové. Další publicisté potom amerického diplomata obvinili z politického aktivismu. Celá kauza neunikla ani bdělému oku šéfredaktora serveru Blisty Janu Čulíkovi, který vše shrnul do titulku ve znění: „Americký velvyslanec v Německu: Chci svrhnout Merkelovou a umožnit nástup ultrapravice v Německu k moci“.

„Šokující interview amerického velvyslance v Německu pro americké ‚Parlamentní listy‘: Budu osobně zasahovat do vnitřní politiky v Evropě a umožním ultrapravičákům nástup k moci. Americký velvyslanec v Německu dal právě najevo, že by chtěl svrhnout současnou německou vládu!“ konstatuje Čulík ve svém včerejším článku.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…