Pozor. Islámští teroristé si „ochočí“ uprchlíky, naznačují Němci

22.09.2015 10:11

Americký televizní kanál Fox News se věnuje situaci na Balkáně, kde se po uzavření maďarských hranic a změně postoje Německa hromadí tisíce uprchlíků v Chorvatsku, Řecku, Makedonii a Srbsku. Německé zpravodajské služby varují před tím, že se v rámci migrační vlny do Evropy dostávají radikálové.

Pozor. Islámští teroristé si „ochočí“ uprchlíky, naznačují Němci
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Evropský komisař pro sousedskou politiku a rozhovory o rozšíření EU Johannes Hahn dokonce považuje odmítnutí dalších uprchlíků ze strany Německa za velkou geopolitickou chybu. Zastává se balkánských národů a tvrdí, že není fér obviňovat je z nezvládnutí hraničních kontrol. „Balkán by se neměl stát odkladištěm pro uprchlíky,“ cituje americká televize vyjádření evropského komisaře z Rakouska. Mezitím maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó varoval, že by mohlo do Evropy nakonec dorazit až pětatřicet milionů uprchlíků, mezi nimiž se skrývají tisíce teroristů. Ovšem Spolková zpravodajská služba (BND) odhaduje, že by tzv. balkánskou cestou mělo směřovat maximálně 1,5 milionu uprchlíků.

Dalšímu náporu uprchlíků, jak uvádí Fox News, tak čelí Chorvatsko, do kterého za poslední dny přišlo mnoho tisíc uprchlíků ze Srbska. Srbský premiér Aleksandar Vučić obvinil maďarskou policii z toho, že používala slzný plyn na srbském území a vyzval Evropskou unii, aby odsoudila údajně brutální chování maďarské policie vůči uprchlíkům a novinářům. „Srbsko je schopno chránit své území a národní důstojnost samo a bez cizí pomoci. Pokud to bude nutné, budeme hájit také evropské hodnoty,“ prohlásil předseda srbské vlády. Pod tlakem je také Makedonie, jejíž vláda vyhlásila na příští rok stav nouze. „Makedonie zvažuje po vzoru Maďarska výstavbu plotu na své hranici, byť toto není dlouhodobé řešení,“ řekl ministr zahraničí země Nikola Popovski.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Německo před několika týdny oznámilo, že letos by do země mělo dorazit až 800 000 uprchlíků a mnozí z nich přicházejí ze zemí islámu, což vzbuzuje značné obavy. Šéf Spolkové zpravodajské služby Gerhard Schindler tvrdí, že největší bezprostřední nebezpečí pochází od džihádistů, kteří jsou již v Německu. „Pro džihádisty je mnohem snazší získat falešný nebo zcizený pas a dostat se do letadla. Skutečné nebezpečí tedy pochází z Evropy od těch, kteří se k nám vrací z bojišť na Blízkém východě.“ Německé úřady zaznamenaly další znepokojivý trend, který se šíří v rámci migrační vlny. Radikálové se snaží v Německu proniknout mezi uprchlíky a zneužít jejich situace. „Musíme být skutečně velmi opatrní. Toto nebezpečí je aktuální,“ prohlásil poslanec Clemens Binninger.

Jak Fox News upozorňuje, tyto obavy vzbudilo samotné prohlášení Islámského státu, který avizoval, že vysílá do Evropy v rámci migrační vlny stovky džihádistů. S platnými doklady mohou radikálové vstoupit do Evropy, aniž by byla jejich identita odhalena. Islámský stát se údajně zmocnil stovek prázdných syrských pasů, které k těmto účelům může snadno využít. Ve výsledku tak může společně s uprchlíky na evropský kontinent proniknout mnoho radikálních islamistů z Iráku i Sýrie. „Teroristické útoky v Paříži, Bruselu a ve vlaku na trase mezi Paříží a Amsterodamem měli na svědomí radikalizující se evropští muslimové nebo evropští džihádisté,“ uvedl Binninger.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…