Pozor. Šance Miloše Zemana na dalších pět let na Hradě vzrůstají, naznačuje novinář

21.09.2015 13:04

Redaktor časopisu Týden Petr Kolář si všimnul, že lídři dvou nejsilnějších stran – Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka – začínají nadbíhat Miloši Zemanovi kvůli prezidentské volbě. Oba totiž naznačili, že by nemuseli stavět svého kandidáta. Spíš než obdiv k „velkému státníkovi“ však k tomu oba muže dle Koláře vede mnohem přízemnější důvod.

Pozor. Šance Miloše Zemana na dalších pět let na Hradě vzrůstají, naznačuje novinář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman a Andrej Babiš znehodnocují státní dluhopis za 4 miliony a snižují tak o tuto částku státní dluh

Kolář argumentuje, že k vysílání stále silnějších signálů, že by právě jejich sociální demokracie či hnutí ANO mohly být partají, o kterou by se Zeman mohl opřít, vede šéfy našich dvou nejsilnějších stran ryzí pragmatismus.

Sobotka i Babiš si totiž dle redaktora Týdnu nejspíše dobře uvědomují, že přímé volbě prezidenta na začátku roku 2018 bude předcházet souboj o sestavení vlády a boj o křesla v Poslanecké sněmovně, neboť volby do dolní komory Parlamentu ČR se odehrají pouze o několik měsíců dříve než volba hlavy státu.

Kolář uvádí, že vzhledem k tomu, že se obě kampaně budou překrývat, může prezidentské téma i osoba kandidáta stranám ve volbách do sněmovny přinést či ubrat pár procent hlasů navíc. Vítěze voleb navíc bude pověřovat sestavením vlády prezident Zeman. „Kdo by s ním nebyl zadobře, měl by to dvojnásob složité,“ míní novinář.

Tato skutečnost prý po šéfovi hnutí ANO došla i předsedovi sociálních demokratů Bohuslavu Sobotkovi, který se nechal slyšet, že by ČSSD do prezidentské volby nemusela stavět svého kandidáta. A namísto toho podpořit Zemana. „Myslím, že určitá synergie – naše podpora jeho a naopak – by měla svou logiku. Navíc za dva roky se vztahy mezi vedením ČSSD a prezidentem významně zlepšily,“ říká místopředseda Senátu Zdeněk Škromach.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…