Pozor na podomní prodejce plynu. Mohou vás připravit o tisíce korun!

08.01.2018 16:09

Stále častěji a usilovněji obcházejí byty podomní prodejci plynu. Přicházejí nečekaně bez ohlášení, nabízejí levnější tarify a slibují výrazné úspory v účtech. Výsledkem však bývají nesolidní podmínky, řada poplatků, finančních sankcí a stížnosti zákazníků na jejich nekalé praktiky. Situace je v poslední době téměř alarmující a některá města ji začala řešit úplným zákazem podomního prodeje pod vysokou pokutou.

Pozor na podomní prodejce plynu. Mohou vás připravit o tisíce korun!
Foto: Archiv
Popisek: Plynový sporák

Obchodní zástupci jsou zpravidla dobře vyškolení prodejci, jejichž zájmem je v první řadě vlastní provize a nikoliv spokojený zákazník. Často proto slibují nesplnitelné, podávají lidem zkreslené nebo přímo lživé informace a jejich nabídky jsou výhodné jen zdánlivě. Zmiňují totiž většinou jen jejich lákavější část a o nevýhodách mlčí.

Na co si dát pozor?

Prodejci často nedají lidem šanci nahlédnout do obchodních podmínek. Snaží se vzbudit dojem, že je smlouvu nutné podepsat prakticky okamžitě. A vědí proč. V mnoha případech totiž zamlčují různé skryté poplatky, které mnohdy překročí slibovanou úsporu. Zejména starší lidé jsou tak často donuceni podepsat smlouvu bez potřebného prostudování přímo na chodbě domu, aniž by měli bližší informace a plně chápali případné důsledky. Když potom zjistí svůj omyl a chtějí se vrátit k původnímu dodavateli, musí uhradit až několikatisícové deaktivační poplatky. Při předčasném vypovězení smlouvy je často čeká i vysoká pokuta.

Podvedení lidé se často obracejí na velké a osvědčené dodavatele energií

"Mohu potvrdit, že se na nás obracejí zákazníci, kteří se s podobnými praktikami podomních prodejců již osobně setkali. Naše společnost bude v těchto záležitostech postupovat velmi razantně. Rád bych proto požádal všechny, kteří se s tímto chováním podomních prodejců již setkali, aby nám o tom podali informaci. K dispozici je pro tento účel bezplatná telefonní linka 800 134 134, prostřednictvím které se na nás mohou obracet všichni zákazníci, kteří v této záležitosti potřebují naší pomoc," uvedl tiskový mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek.

Jak podomním prodejcům nenaletět?

Základní rada, jak se vyhnout problémům s podomními prodejci, je jednoduchá: nepodlehnout jejich tlaku a hlavně nic bez podrobného prostudování a ověření všech informací nepodepisovat. Je důležité mít na paměti, že nabídku většinou prezentují školení prodejci podle předem vypracovaného scénáře a nemusí být v jejich zájmu seznámit potenciální zákazníky se všemi jejími aspekty. Pokud přesto s některým z nich smlouvu uzavřete a dodatečně zjistíte, že pro Vás není výhodná, můžete ji v určité lhůtě vypovědět, a to bez jakýchkoli sankcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Komerční článek

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…