Pozor, pozor! Mluví se o velmi tvrdé sankci Západu proti Rusku. A z Moskvy výhrůžně zní: Jestli to uděláte, tak my...

28.01.2015 8:10

V rámci odvetných opatření za zapojení Ruska do ukrajinské krize se hovoří i o jeho vyloučení ze Společnosti pro celosvětovou mezibankovní finanční telekomunikaci (SWIFT). Upozorňuje na to americký časopis Forbes s tím, že toto by ruskou ekonomiku mohlo citelně zabolet. Ruský premiér Dmitrij Medveděv se již nechal slyšet, že pokud by k tomuto kroku skutečně došlo, Rusko sáhne k tvrdým odvetným opatřením, která nebudou ničím limitována.

Pozor, pozor! Mluví se o velmi tvrdé sankci Západu proti Rusku. A z Moskvy výhrůžně zní: Jestli to uděláte, tak my...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se sešli odpůrci sankcí proti Rusku a zastánci Vladimira Putina

„Počkáme a uvidíme, co se stane. Ale pokud bude takové rozhodnutí opravdu přijato, můžete si být jisti, že naše reakce (nejenom v ekonomickém směru) nebude ničím ohraničená,“ tak včera okomentoval ruský premiér Dmitrij Medveděv možnost omezení přístupu Ruska do SWIFTu.

Forbes k tomu podotýká, že Rusko hovoří o tvrdých odvetných opatřeních proti Západu od jara loňského roku, přičemž k reálným opatřením přistoupilo v červenci, kdy Západ uvalil sankce na ruský energetický a finanční sektor a zakázal dlouhodobé financování všech tamějších společností. Rusko tehdy reagovalo zákazem dovozu potravin z Evropy a Spojených států amerických.

I přes uvalené sankce se ale Rusko dle Forbesu cítilo silné v kramflecích, neboť se mohlo opřít o svoji devizu – zemní plyn, který prostřednictvím Gazpromu vyváží do zahraničí. Ale kdyby ruské banky byly vyloučeny ze SWIFTu, Rusko by údajně mohlo přijít o svoji pozici na důležitých trzích, což by tuto euroasijskou velmoc dle Forbesu citelně zabolelo a mohlo by to u ní vyvolat přehnanou reakci.

SWIFT již v minulosti k podobnému opatření sáhl. V roce 2012 se podílel na sankčních opatřeních proti Íránu, když ze svých řad vyloučil íránské banky, které se ocitly na černém seznamu Evropské unie. Dle Forbesu hrozí ruským bankám nyní to samé. Byť ruská Centrální banka ujišťuje, že by země mohla zavést alternativní mezibankovní komunikační platformu, pro bankovní domy jako je Sběrbank by prý bylo dost složité komunikovat se svými obchodními partnery. Omezená možnost komunikace by navíc mohla poškodit Rusko v očích zahraničních investorů, kteří by si toto opatření mohli vyložit jako další krok směrem k izolaci Ruska na jeho klíčových trzích.

Celý text k přečtení ZDE

SWIFT neboli Společnost pro celosvětovou mezibankovní finanční telekomunikaci slouží zejména k mezinárodnímu platebnímu styku. Jde o počítačově řízený systém pro dálkový přenos dat mezi bankami a dalšími finančními i nefinačními institucemi.  V současné době je ve SWIFTu napojeno okolo 10.500 uživatelů z 214 zemí světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…