Pozorovatelé OBSE se u Mariupolu ocitli v palbě

14.04.2015 13:03

Pod palbu se dnes dostal tým evropských pozorovatelů společně s členy rusko-ukrajinské armádní kontrolní skupiny v obci Šyrokyne na východním předměstí Mariupolu. Informovala o tom agentura rebelů DAN. Ruský žurnalista, který skupinu doprovázel, šlápl na minu a byl těžce zraněn.

Pozorovatelé OBSE se u Mariupolu ocitli v palbě
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

Šyrokyne, kde ani po únorovém podpisu dohody o příměří boje neustaly, dnes navštívila skupina pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Frontu bojů mezi povstalci a armádou spolu s nimi měli zkontrolovat členové takzvaného Společného střediska pro kontrolu a koordinaci (SCKK), které sdružuje vysoké důstojníky ukrajinské a ruské armády. Mise SCKK působí v Šyrokyne od minulého týdne.

Během prohlídky se skupina dostala pod asi půlhodinovou palbu, která se obešla bez obětí, uvádí DAN. Z které strany frontové linie byla palba vedena, zprávy neupřesňují. Obec, považovaná za vstupní bránu do strategického mariupolského přístavu, je bez ohledu na dojednané příměří pod palbou prakticky nepřetržitě.

Těsně před incidentem byl těžce zraněn zpravodaj ruského armádního televizního kanálu Zvezda, který skupinu doprovázel. Novinář šlápl na minu a těžce se zranil na nohou a hlavě. K ošetření byl přepraven do nemocnice v nedalekém Novoazovsku, který leží na povstalecké straně fronty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…