Práce snů pro vysokého člena socdem. Maláčová v krvavé akci. Jenže my máme svědectví z MPSV, kde se před ní klepou hrůzou. Budete lapat po dechu, co ministryně dělá v zákulisí

09.02.2020 17:21

Místo v čele Úřadu práce ČR se uvolnilo koncem loňského roku poté, co na funkci z rodinných důvodů rezignovala Kateřina Sadílková. V čele úřadu stála krátce už v roce 2011. Do ředitelského křesla se vrátila v listopadu 2015 poté, co zvítězila ve výběrovém řízení. Do výběru nového ředitele úřad vede šéf odboru kanceláře generálního ředitele Viktor Najmon. A podle aktuálních informací by jej v nejbližší době mohl nahradit někdejší ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček, dlouhodobě kritizovaný za takzvanou lithiovou kauzu.

Práce snů pro vysokého člena socdem. Maláčová v krvavé akci. Jenže my máme svědectví z MPSV, kde se před ní klepou hrůzou. Budete lapat po dechu, co ministryně dělá v zákulisí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Maláčová

Anketa

Byl by Dominik Hašek dobrý prezident?

2%
98%
hlasovalo: 32840 lidí
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) o novém generálním řediteli Úřadu práce ČR rozhodne příští týden. Nepotvrdila ani nevyvrátila informaci, že jím bude její stranický kolega a exministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček. Podle ministryně je jedním z uchazečů a její představy splňuje. Uvedla to v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Jenomže to je až konec příběhu.

ParlamentnímListům.cz se totiž podařila získat detailní anabázi, která ukazuje, jak ministryně tlačila, aby se šéfem Úřadu práce ČR Havlíček skutečně stal.

Naší redakci se ozval vysoký úředník resortu práce a sociálních věcí, který je s celým děním blízce obeznámen. A pod podmínkou zachování anonymity se rozhodl promluvit. Nemůže se prý dívat na tolik lží, které ministryně vypouští z úst.

„Již v úterý 28. 1. dostali na sekci zaměstnanosti úkol připravit pro ministryni Maláčovou podklad k jejímu inauguračnímu vystoupení k jmenování nového generálního ředitele Úřadu práce, což se mělo uskutečnit v úterý 4. 2. od 10:00 hodin. Podklad měli předat ministryni ve čtvrtek 30. 1. s tím, že je v rámci výběrového řízení přihlášen pouze jeden „zájemce“, byť teprve v pátek 31. 1. končilo zákonné období pro možnost přihlášení se pro zájemce o tuto pozici,“ uvedl náš zdroj.

„Tak si byla ministryně jistá, přičemž již v této době pronikla informace, že jediným zájemcem, kterého chce Maláčová instalovat, je bývalý ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček z ČSSD. Velkým překvapením se pro ni stalo, když v pátek obdržela poštou dokumentaci druhého, pro ni nečekaného zájemce o tuto pozici od ředitele pracoviště ÚP ČR ve Svitavách pana Tesaře, který splňoval stanovené podmínky výběrového řízení. Tím se pro paní ministryni výrazně a nečekaně situace a cesta, kterou si zvolila, natolik zkomplikovala, že musela svůj „plán“ změnit, na 4. 2. inauguraci zrušit a ohlásit, že ke jmenování generálního ředitele ÚP ČR dojde v týdnu od 10. do 14. 2. 2020,“ dodal.

Jeho slova aktuální dění naprosto potvrzuje. Ale ani to není vše, co ministryně Maláčová v zákulisí připravila.

Anketa

Chcete zrušit Českou televizi?

94%
6%
hlasovalo: 46897 lidí
„Dle mého přesvědčení jde o další důkaz toho, jakou se stala ministryně panovnicí nad MPSV, nad obsazováním i takto významných pozic ve státní správě svými oblíbenci, politickými souputníky, bez respektování koaliční smlouvy, aniž by tohoto ‚nominanta‘ nechala nejdříve posoudit v Koaliční radě. Jde po řediteli ČSSZ Boháčkovi a náměstkovi Baláčovi již o třetí případ a důkaz, že si paní ministryně dělá, co chce a nerespektuje zásadní principy dohody této koalice. Mám velké pochybnosti i o ‚čistotě‘ záměru s nasazením pana Havlíčka do této funkce. Dostalo se mi informací, že by měl provést zásadní, pro veřejné služby zaměstnanosti rizikovou změnu struktury úřadů práce, s cílem dále oslabit jejich působnost z hlediska potřeb trhu práce, značně snížit počty zaměstnanců zabývajících se touto problematikou a součinností se zaměstnavateli. To vše za účelem jejich přesunu na sociální práci, problematiku dávek, budoucího vymáhání zálohovaného výživného a podobně,“ míní náš vysoce postavený zdroj.

Podle jeho slov jde o další zcela nekoncepční a neuvážený záměr bez jakékoliv analýzy možných dopadů.

„Její děsivá arogance, neústupnost a rezignace na týmovou práci na všech úrovních volá po radikálním řešení. Vždyť ona fakticky ten resort vědomě rozkládá. Dnes se to týkalo i dalších témat – situace v resortních informačních systémech, připravovaného zákona o sociálních službách i důchodové reformy. To, že se jí všichni bojí a klepou se před ní, je také pravda,“ doplnil stav věcí na MPSV.

Havlíček je však podle Maláčové osvědčený skvělý manažer, který rozumí českému hospodářství a dokáže předjímat vývoj. Výběrové řízení na generálního ředitele ale podle ministryně není ještě ukončeno. „Žádného favorita nemám, rozhodneme pravděpodobně příští týden,“ řekla.

Premiér Babiš snahy ČSSD o obsazení tohoto postu exministrem Havlíčkem považuje za hloupý vtip.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…