Praha 7 udělí čestná občanství, mimo jiné hudebníku Mišíkovi

06.11.2019 7:01

Vedení radnice Prahy 7 dnes udělí v Letenském zámečku čestná občanství publicistovi Jiřímu Černému, hudebníkovi Vladimíru Mišíkovi, básníku Karlu Šiktancovi a výtvarnici Martině Špinkové. Cenu Prahy 7 pak dostanou výtvarnice a ilustrátorka Kornelie Němečková a technologický vývojář Josef Průša. Radnice v minulosti udělila čestná občanství více než třicítce osobností.

Praha 7 udělí čestná občanství, mimo jiné hudebníku Mišíkovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Čižinský

Hudební publicista Jiří Černý (1936) vystudoval žurnalistiku a český jazyk na Filozofické fakultě UK. Profesní kariéru zahájil v letech 1961 až 1965 jako redaktor časopisu Mladý svět. Poté pracoval v Československém rozhlasu. Za normalizace byl vyhozen. Psal články o populární hudbě a také jezdil po republice s poslechovým pořadem Antidiskotéka. V listopadu 1989 spoluzakládal Občanské fórum.

Vladimír Mišík (1947) se na české hudební scéně pohybuje od 60. let. Působil ve skupinách Matadors, Blue Effect nebo Flamengo, se kterou natočil na začátku 70. let album Kuře v hodinkách, pro které až na jednu výjimku napsal texty básník Josef Kainar. V roce 1974 založil Mišík kapelu Etc..., s níž hraje dodnes.

Básník Karel Šiktanc (1928) vystudoval učitelský ústav a působil jako redaktor v Mladé frontě. V letech 1950 až 1960 pracoval v Československém rozhlase a později v časopisu Květen. Za normalizace nesměl oficiálně publikovat a pracoval v dělnických profesích. Je držitelem řady ocenění včetně ceny Jaroslava Seiferta nebo Státní ceny za literaturu.

Martina Špinková (1959) se od poloviny 80. let věnuje ilustrování knih. V roce 2001 spoluzaložila neziskovou organizaci Cesta domů. Ta poskytuje poradenské služby v péči o nevyléčitelně nemocné a umírající a pomáhá pozůstalým v době zármutku.

Starosta Jan Čižinský (Praha 7 Sobě) udělí také ceny za přínos městské části a ocenění starosty Prahy 7 za záslužnou činnost.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…