Praha chce od krajů peníze na cizí bezdomovce

03.05.2012 10:27

Praha za rok vynaloží 20 milionů korun na pomoc pro bezdomovce. Pracovníci v terénu ale zjistili, že jenom každý třetí bezdomovec pochází z hlavního města. Metropole proto chce peníze od ostatních krajů, těm se ale do placení nechce. Proto by měl na řadu přijít nový zákon, zjistil server iDnes.cz.

Praha chce od krajů peníze na cizí bezdomovce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bezdomovec v Praze

Podle náměstka primátora Ivana Kabického (ODS) už není možné dál z pražského rozpočtu podporovat sociální služby pro lidi bez domova z jiných krajů. Proto Praha usiluje o změnu zákona.

U bezdomovců se obtížně zjišťuje, odkud jsou 

Jedním z hlavních bodů by mělo být ustanovení o tom, kdo pomoc bezdomovcům zaplatí. Krajům se ale podobná iniciativa nelíbí.

„Když odhlédneme od toho, že u bezdomovců se velmi obtížně zjišťuje, odkud jsou, tak sociální péči o občany mají v kompetencích obce. Proto se Praha musí obrátit na jednotlivé městské úřady,“ řekla serveru iDnes.cz mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková.

Stan jsem Praze nedaroval, kvůli bezdomovcům ze severu Čech

Zjišťovat trvalé bydliště u bezdomovců je podle Dalibora Dědka bezpředmětné. Šéf jablonecké firmy minulý rok věnoval hlavnímu městu stan, který měl lidem bez přístřeší pomoci v největších mrazech.

„To jsem rozhodně nedělal proto, že by v Praze byli severočeští bezdomovci. A už pro něj mám místo, na soukromém pozemku na nákladovém nádraží na Žižkově, postavíme ho tam příští zimu,“ slíbil Dědek na serveru iDnes.cz.

V Praze dlouhodobě žije asi 4000 lidí bez domova. Magistrát každý rok vynaloží kolem 9 milionů korun na granty pro organizace, které jim pomáhají. Dalších 11 milionů stojí terénní služby, provoz lodi Hermes a také bezprostřední pomoc.

Magistrát ale není jediný, kdo takové služby sponzoruje, upozorňuje iDnes.cz. Například sdružení Naděje zaplatí za pomoc lidem bez přístřeší v Praze dalších více než 34 milionů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…