Praha pronajme byty rodinám v bytové nouzi a duševně nemocným. Důchodcům taky. Ale až na posledním místě

09.08.2020 7:05

Pražští radní rozhodli o způsobu využívání bytového fondu v roce 2020. Díky zvyšujícímu se tempu oprav bude v tomto roce dohromady možné obsadit až 470 bytů. Město chce pronájmem městských bytů za dostupnou cenu pomoci podporovaným profesím, rodinám a jednotlivcům v bytové nouzi a lidem s duševním onemocněním, kteří dokážou žít samostatně nebo s podporou ze strany odborníků.

Praha pronajme byty rodinám v bytové nouzi a duševně nemocným. Důchodcům taky. Ale až na posledním místě
Foto: Piráti
Popisek: Adam Zábranský

Anketa

Je dobře, aby právo na obranu se zbraní v ruce bylo zahrnuto do Ústavy ČR?

96%
4%
hlasovalo: 15468 lidí
Radní stanovili, že 45 procent bytů, které město bude mít tento rok k dispozici, bude pronajato zástupcům podporovaných profesí, jako jsou učitelé, strážníci či zdravotníci. Třicet procent by mělo být pronajato rodinám v bytové nouzi s potřebou podpory, 15 procent bytů město vyčlení na podporu reformy péče o duševní zdraví a 10 procent bytů půjde jednotlivcům v bytové nouzi. Zbytek bytů připadne seniorům nad rámec seniorských bytů.

„Snažíme se o vyváženou bytovou politiku. V době, kdy vznikla naše koalice, byla zhruba jen čtyři procenta městských bytů využita na sociální bydlení, což je žalostně málo. Proto počet sociálních bytů významně navyšujeme a zajišťujeme důstojné bydlení například rodinám z ubytoven. Zároveň ale nezapomínáme na pomoc podporovaným profesím, které jsou nezbytné pro fungování města,“ zdůvodňuje rozhodnutí radní pro oblast bydlení Adam Zábranský.

„Považuji za velmi důležité, aby město hledalo cesty k zajištění důstojného bydlení lidem ohroženým bytovou nouzí z důvodu nízkých příjmů, ke kterým patří mimo jiné i lidé závislí na nízkém starobním nebo invalidním důchodu. Bydlení je základní podmínkou, aby mohly být uplatněny komunitní sociální služby, na jejichž rozvoji dlouhodobě pracujeme a které umožní znevýhodněným lidem zapojit se do běžného života,” dodala radní pro oblast sociální politiky a zdravotnictví Milena Johnová.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…