Praha si připomene oběti holokaustu vyvěšením vlajek

21.03.2019 20:40

Pražský magistrát v den památky obětí holokaustu (Jom ha-šoa) uspořádá veřejné čtení jmen Židů, které vyvraždili nacisti. Při výročí osvobození koncentračního tábora Osvětim 27. ledna vyvěsí vlajky České republiky a hlavního města. Důvodem je vzrůstající antisemitismus v Evropě. Rozhodli o tom dnes pražští zastupitelé. Město zároveň zřídí pracovní skupinu pro prevenci projevů antisemitismu. Návrh zastupitelům na podnět ODS předložil europoslanec a zastupitel Jiří Pospíšil (TOP 09). Dokument zastupitelé schválili jednomyslně.

Praha si připomene oběti holokaustu vyvěšením vlajek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Čtení jmen obětí holokaustu se bude konat v sále zastupitelů v budově magistrátu nebo v předprostoru Nové radnice na Mariánském náměstí. Na akci bude město zvát izraelského velvyslance a na svou budovu vyvěsí izraelskou vlajku. Pospíšil na jednání uvedl, že se antisemitismus vzmáhá i v zemích, kde by to nikdo nečekal. Jako příklad uvedl Francii, odkud se podle něj odstěhovaly tisíce lidí.

Vládnoucí koalice Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) v uplynulých týdnech schválilo seznam významných dní, při nichž bude vyvěšovat vlajky. "Koalice zapomněla na židovský národ. Ten v historii Prahy sehrál nezastupitelnou roli. Bohužel si v historii prošel také velice tragickými obdobími," řekl předseda pražské ODS Tomáš Portlík.

Na nádraží v Bubnech, odkud byli za druhé světové války deportováni Židé, navíc vznikne Památník ticha. "Dnes dostal stavební povolení. Nebude zaměřen na minulost, ale i na vzdělávání," řekl zastupitel a starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha Sobě). Vzniknout by podle něj měl v řádu týdnů.

Praha rovněž vyvěsila 8. března tibetskou vlajku a 12. března k 20. výročí vstupu České republiky do NATO vlajku aliance. V srpnu pak vyvěsí při vzpomínce romského holokaustu romskou vlajku. Na budově magistrátu bude v srpnu i takzvaná duhová vlajka festivalu Prague Pride. V květnu při mezinárodním dni rodiny a v lednu při světovém dni manželství magistrát rovněž vyvěsí vlajku, zatím ještě nebylo rozhodnuto, jaká bude.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…