Praha si připomíná 46. výročí sebeupálení Jana Palacha

16.01.2015 18:26

Symbolickou pietou u památníku Jana Palacha na Václavském náměstí v Praze, v místě, kde se před 46 lety upálil, začaly dnes v hlavním městě vzpomínkové akce. Dopoledne se zde sešli zástupci občanských iniciativ, odpoledne tu položil kytici ministr kultury Daniel Herman. Uctili památku studenta, který chtěl 16. ledna 1969 svým činem vyburcovat společnost, aby se nesmířila s vývojem po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Památce Palacha se u jeho hrobu na Olšanských hřbitovech poklonil také předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Informuje o tom ČTK.

Praha si připomíná 46. výročí sebeupálení Jana Palacha
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pietní akt při příležitosti 45. výročí smrti Jana Palacha před budovou Filozofické fakulty Univerzity Karlovy

Národní muzeum (NM) chce zřídit Palachovo muzeum v jeho rodném domě ve Všetatech na Mělnicku. Vzniknout má do roku 2018. NM dům pořizuje za 1,7 milionu korun a do katastru by měl být zapsán na jaře. 

Podle Hermana je důležité si Palachův čin nejenom připomínat, ale studovat i jeho odkaz. Lidé by si podle něj měli uvědomovat hodnotu svobody a nesmí dovolit, aby jim ji někdo ukradl. Palach je toho velkým svědectvím, poznamenal. 

„Chceme, aby i mladí lidé a všichni ti, kteří nezažili dobu totality, pro kterou Palach zemřel, aby vyburcoval z letargie a mrtvolné hladiny, aby se dokázali inspirovat," řekl Herman. Památník by měl proto mít uměleckou a historickou hodnotu a vést návštěvníka k zamyšlení nad absolutní obětí. Prostor bude i pro edukaci. Zástupci NM nechtějí, aby z domu vznikla jen "nostalgická světnička". 

Dům nikdo dlouhodobě neobýval a je prý ve špatném stavu. Jeho součástí je nevelký pozemek. Nedochovaly se žádné předměty a ani zařízení z doby, kdy v něm Palach žil. Budova bude proto muset projít zásadní přeměnou. Na řešení projektu bude vypsána na jaře architektonicko-výtvarná soutěž, vyhlášení výsledků NM předpokládá během léta. 

Palachovu památku dopoledne u jeho hrobu na Olšanských hřbitovech v Praze uctil předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg s prvním místopředsedou Miroslavem Kalouskem a místopředsedou poslaneckého klubu strany Františkem Laudátem. Palachův čin byl podle Schwarzenberga nesmírnou obětí, kterou chtěl zachránit čest našeho národa. „Když se podívám, co jsme s tou svobodou udělali, tak se stydím," řekl. 

Několik studentů dnes drží hladovku. Chtějí navázat na své vrstevníky, kteří ve dnech před Palachovým pohřbem drželi před Národním muzeem také hladovku. Zapojují se zároveň do řetězové hladovky, již pořádá platforma Bez komunistů.cz. Dosud připomněla téměř tisícovku obětí komunismu. 
    
Studentův čin si připomínají představitelé Církve československé husitské a další politici. Program pokračuje od 17:00 u Palachovy busty před budovou Filozofické fakulty UK, kde studoval. Nová scéna Národního divadla v Praze chystá od 19:00 scénický večer nazvaný 1969 – Doba ledová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…