Praha škrtá parkoviště u prodlouženého metra A. Auta zahltí ulice

24.02.2012 21:56

Praha se snaží ušetřit, a to i na parkovištích. Nedokáže sehnat 1,3 miliardy korun na záchytná parkoviště, která byla v původních plánech u prodloužené trasy metra A. Až 600 aut tak bude muset stát v okolních ulicích.

Praha škrtá parkoviště u prodlouženého metra A. Auta zahltí ulice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlak ve stanici metra

Původně se plánovalo, že u prodloužené trasy metra A vznikne parkovací dům, konkrétně u stanice Veleslavín. Měl stát 1,3 miliardy korun a pojal by 600 aut, většinou řidičů, kteří přijedou do Prahy z Kladna a okolí. Kvůli škrtání v rozpočtu ale auta budou muset stát v okolních ulicích.

"Místo parkovacího domu tam bude jen zpevněná parkovací plocha, jejíž kapacita bude samozřejmě nižší," připustil pro server iDnes.cz primátorův náměstek pro dopravu Josef Nosek.

"V téhle části Prahy neexistuje žádné záchytné parkoviště, čím větší by tady vzniklo, tím lépe," tvrdí Tomáš Mrázek, mluvčí Technické správy komunikací. V územním plánu však podél celého nového úseku trasy A není zahrnuta žádná další parkovací plocha.

Kvůli tomu auta zřejmě „skončí“ v ulicích Prahy. K tomu se připojuje další problém – v Bubenči a Dejvicích chce totiž Praha 6 zavést parkovací zóny pro tamější obyvatele.
"Praha je bohužel hluchá k potřebě vzniku záchytných parkovišť, proto se živelně parkuje na chodnících či v zeleni. Město to sice řeší na vlastní náklady, ale ty se mu vrátí v podobě volnějších ulic," uvedl František Lehovec z Dopravní fakulty ČVUT.

Trasa A by se měla prodloužit až do stanice Motol na konci roku 2014. Celkem bude stát 19 miliard korun, část peněz však metropole získá od Evropské unie. Zbytek si pravděpodobně půjčí od Evropské investiční banky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…