Pravda a láska nezvítězí, udeřil spisovatel Vondruška. A řekl, o co jde EU

04.11.2019 9:45 | Zprávy

Zvítězí pravda a láska nad lží a nenávistí? Podle historika a autora historické fikce Vlastimila Vondrušky určitě ne. V dalším díle rozhovorů s Martinou Kociánovou hovořil o tradicích, které Evropa opouští, i o tom, jak zastánci jednotné Evropy neumí definovat, co vlastně chtějí. „Dnešní boj za centralizované evropanství není ničím jiným, než snahou zlikvidovat mocenské struktury jednotlivých zemí a vytvořit pseudovládu v Bruselu,“ míní Vondruška ve své knize. A přidává paralely z historie.

Pravda a láska nezvítězí, udeřil spisovatel Vondruška. A řekl, o co jde EU
Foto: Repro Youtube
Popisek: Historik a spisovatel Vlastimil Vondruška

Ve druhém díle rozhovoru s Vlastimilem Vondruškou došlo podstatně více na současný svět a témata. Vondruška konstatoval, že svět není zdaleka tak jednobarevný a že existuje spousta lidí, kteří stále ctí, respektují a dodržují tradice. Například v menších městech, které „v Praze nemají rádi, protože volí špatné politiky, a mají zaostalé názory“. „V každé době jsou zde lidé, kteří bláznivě cválají dopředu, a je jim naprosto jedno, co se děje kolem nich. A existuje spousta lidí, kteří tradiční hodnoty znají, ctí a respektují. Takže to není zase takové, jak nám to předkládají mainstreamová média,“ prohlásil.

Evropa se dle Vondruškových slov připravila o jednoznačnou koncepci toho, co chce. „Nechceme nic. Všichni vám řeknou: chceme být hodní na ty a tamty. Ale, proboha, k čemu by to směřovalo? Jaká je koncepce budoucnosti? Jak by měla za dvě nebo za tři generace Evropa vypadat? Myslím, že Evropa hlavně ztratila schopnost definovat si cíle, nikoli ty abstraktní idealistické idey. V politice to máte tak, že můžete vymyslet kdejaké ptákoviny, slibem neurazíte: nikdo vám nemůže dát tolik, kolik vám může slíbit naše politická strana. To jsou základní principy politiky. Ale k čemu to povede? Jak má Evropa vypadat?“ ptal se.

Jeho kritikové mu prý vyčítají, že je zaostalý, když evropanství nechápe. „Evropa byla evropanská od středověku, takže nechápu, co má být novým evropanstvím. Má to být to, že národní vlády přestanou rozhodovat? Nebo má být evropanstvím to, že začneme stavět mešity? Nebo že se budeme drásat a říkat, že jsme odporní bílí mužové, a ve jménu toho musíme, já nevím co? Takže nevíme, jak by měla vypadat budoucí společnost. Toto Evropa se naprosto ztratila a ve jménu různých nápadů nemá koncepci, čeho chce dosáhnout.“

Vondruška dále dodal, že boj proti vlastenectví, který je často Evropské unii přisuzován, také není ničím novým, protože nadnárodní struktury zde už byly a snažily se omezovat moc regionálních mocí. Jmenoval například spory císaře s papežem či císaře s knížaty a kurfiřty.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…