Právě toto se nyní děje na východní Ukrajině. Opět zde umírali lidé

27.01.2015 9:35

Po dobití strategicky významného letiště v Doněcku se proruští separatisté zaměřili i na neméně klíčové město Mariupol ležící na pobřeží Azovského moře. Při sobotním raketovém útoku zde zahynulo asi třicet jeho obyvatel a další desítky byly zraněny. Západ nevylučuje další sankce.

Právě toto se nyní děje na východní Ukrajině. Opět zde umírali lidé
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Hlídané hlavní náměstí v Luhansku

Pozorovatelská mise OBSE označila raketový útok za "bezohledný a hanebný", protože byl záměrně zacílen na obytné čtvrti. „Odsuzuji tento násilný čin a důrazně vyzývám k pečlivému prošetření tohoto incidentu,“ poznamenal šéf zvláštní pozorovatelské mise OBSE na Ukrajině Ertugrul Apakan. Zároveň podle ukrajinské tiskové agentury Ukrinform zmínil, že je zapotřebí okamžitě nastolit příměří. „Obě dvě strany se musí vrátit k jednacímu stolu a plnit mírové dohody podepsané v Minsku,“ apeloval na představitele Kyjeva a proruských separatistů Apakan.

V zasaženém Mariupolu byl včera vyhlášen starostou Jurijem Hotlubejem dvoudenní smutek za oběti raketového útoku, který zasáhl čtvrť Vostočnij. Státní vlajka bude po oba dva dny vlát na půl žerdi. Vedle toho bylo zrušeno konání všech sportovních, hudebních a zábavních akcí. Úřady v Mariupolu obviňují z raketového útoku proruské separatisty. S nadsázkou se dá říci, že o tom nemají jasno ani samotní separatisté. Vůdce povstalců Vitalij Zacharčenko se totiž nejdříve nechal slyšet, že jeho bojovníci zahájili ofenzivu na Mariupol, ale později vše popřel a od raketového útoku na město se distancoval.

Reakce západních politiků však na sebe nenechala dlouho čekat a nezdá se, že by někdo z nich věřil tomu, že za útokem na Mariupol stojí někdo jiný než povstalci. Německý ministr zahraničí Franz-Waler Steinmeier včera v Berlíně v reakci na události v Mariupolu nevyloučil zavedení dalších sankcí proti Rusku. „Je zřejmé, že tento bezprecedentní útok zcela pozměnil stávající situaci a na to je třeba adekvátně reagovat,“ řekl Steinmeier a vyzval politické špičky z Kyjeva a Moskvy, aby zintenzivnily spolupráci v otázce odsunutí těžkého dělostřelectva z nárazníkového pásma. Mluvčí německé vlády Steffen Seibert zase jménem kancléřky Merkelové vyzval separatisty k zastavení postupu na Mariupol a o spolupráci v této věci požádal i Moskvu.

K eskalujícímu napětí na východní Ukrajině se při své návštěvě Indie vyjádřil i americký prezident Barack Obama. „Zapojit se do válečného konfliktu s Ruskem by nepřineslo nic pozitivního. Budeme však i v budoucnu podporovat Ukrajinu, aby byla schopna zabezpečit své hranice,“ prohlásil Obama a dále uvedl, že pokračování v ekonomickém a politickém tlaku na Rusko považuje za velmi důležité. „Ukrajině to dává jistotu, že stojíme za ní. V praxi to znamená, že budeme nadále poskytovat vybavení a základní potřeby ukrajinské armádě,“ konkretizoval pomoc Obama a zároveň vyjádřil znepokojení nad posledním vývojem situace na východě země.

Moskva podle agentury Reuters i nadále odmítá, že se by se podílela na ofenzivě proruských separatistů. Ruský prezident Vladimir Putin rovněž kritizoval Kyjev za to, že údajně nechce jednat s rebely a záměrně tak celý konflikt prodlužuje. Vedle toho obvinil Ukrajinu z toho, že v řadách její armády bojují i jednotky NATO. Takové obvinění označili představitelé Severoatlantické aliance za nesmyslné a sdělili, že jedinými cizími vojáky na ukrajinském území jsou Rusové. Mezitím vláda v Kyjevě vyhlásila v obou povstaleckých regionech nejvyšší stav pohotovosti. Podle údajů ukrajinské armády za posledních několik desítek hodin zemřelo sedm vojáků a dalších 24 bylo zraněno. Těžké boje zuří zejména v blízkosti Děbalceva.

Klid však není ani na poloostrově Krym, kde došlo ve městě Simferopol k útoku na místní televizní stanici ATR. Do sídla ATR včera podnikla razii skupinka maskovaných mužů, kteří provedli prohlídku, zabavili některé vybavení a znemožnili televizi nadále vysílat. Vedle toho také zadrželi několik zaměstnanců televize. Celou záležitost odsoudila šéfka OBSE pro oblast médií Dunja Mijatovičová, která prohlásila, že je nutné hájit svobodu médií. „Podobné ovlivňování práce svobodných a nezávislých médií nemůže být tolerováno,“ sdělila Mijatovičová.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…