Pravice se zdokonaluje ve sněmovních obstrukcích. ČSSD zažívá, co dělala sama

08.02.2014 10:00

Když byla sociální demokracie opoziční stranou, často sáhla k přerušení schůze poslanecké sněmovny. Když se karta obrátila a z ČSSD se stala strana vládní, ODS a TOP 09 začaly využívat dříve sociálně demokratických nástrojů. V posledním týdnu si poslanci pravicové opozice vyžádali tolik přestávek, že poslanci seděli ve sněmovních lavicích jen 18 hodin. ANO se proti této praxi důrazně bouří, ale exministr financí Miroslav Kalousek má jasno. Hnutí ANO je prý demokracie cizí.

Pravice se zdokonaluje ve sněmovních obstrukcích. ČSSD zažívá, co dělala sama
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání poslanecké sněmovny. Pohled na vládní lavici

Poslanecké kluby TOP 09 a ODS v uplynulém týdnu opakovaně žádaly o přestávky v jednání sněmovny. Ve vyjádření pro deník Právo však obě uskupení popírají, že by šlo o obstrukce. Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura dopředu upozorňuje, že čas obstrukcí bude nahlášen dopředu, aby se na něj mohli všichni připravit.

Nebudeme jako oni. Tedy, možná budeme

Poslanci hnutí ANO toho ale podle všeho začínají mít dost. „Pokusíme se v co nejkratší době přesvědčit naše koaliční partnery, abychom o obstrukcích ve sněmovně hlasovali,“ varoval v pátek šéf klubu ANO Jaroslav Faltýnek. „Viděli jsme, jak pan Kalousek dokáže hospodařit, kdy obstrukčně přerušil schůzi sněmovny. Přitom platy poslanců jsou denně 500 tisíc korun,“ dodal.

Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ale důrazně odmítá, že by jeho strana sahala k obstrukcím. Zákonodárci TOP 09 prý pracují tempem, které umožňuje všechny předložené věci řádně projednat. O návrhu ANO má pak jasno: „ANO dlouhodobě vykazuje tendenci k omezení demokratické debaty, protože je jim demokracie cizí,“ kontroval Kalousek.

Sociální demokraté ale uvažují o tom, že svým koaličním partnerům z ANO vyjdou vstříc. Příliš dlouhé přestávky na jednání klubů by mohla koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL zakázat silou v hlasování. Ve sněmovně vládní koalice disponuje pohodlnou většinou 111 křesel a nelze vyloučit, že v dohledné době této síly využije. Pravicovou opozici v tomto duchu varoval předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák. Byla to přitom sociální demokracie, která za stejný postup kritizovala tehdejší vládu premiéra Petra Nečase a slibovala, že se bude chovat jinak.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…