Pravice v průšvihu. ODS stagnuje, koalice je navíc velmi nejistá, spočítal expert na průzkumy

06.09.2019 22:34

O situaci na pravici píše ve své analýze server Info.cz. Podle něj v současné době nevýrazná ODS pod vedením Petra Fialy stagnuje. Sdružování pravice pro sněmovní volby má tak nejistý výsledek.

Pravice v průšvihu. ODS stagnuje, koalice je navíc velmi nejistá, spočítal expert na průzkumy
Foto: Hans Štembera
Popisek: ODS, ilustrační foto

Dokážou se vůbec liberální a konzervativní strany na pravici spojit? To je otázka, jež má nejistý výsledek. Krajští lídři ODS se totiž podle informací serveru Info.cz staví k podobnému kroku opatrně. 

„Pokud dnes Petr Fiala začíná hledat cestu k ‚drobotině“‘ ve středu politického prostoru a napravo od něj, je to tedy ze všeho nejvíc z nouze ctnost. K tomuto tahu je tlačen nejen bídnými preferencemi ODS, ale také systémovým nastavením české politiky. Jednoduše řečeno: pokud chce nějak čelit nevýhodnému přepočtu hlasů na mandáty pro malé formace a zároveň předejít riziku, které spočívá v propadu hlasů pro strany, jež nepřekročí pět procent hlasů (na čemž by opět vydělaly dominantní síly české politiky, v tomto případě pouze Babiš), je doslova jeho povinností nějak reagovat,“ míní server. 

Takovýto úmysl však těžko dojde k naplnění. Každá ze zúčastněných stran by totiž musela ustoupit v programových otázkách a přišla by o dost míst na kandidátkách. Zároveň je také podle všeho diskutabilní, jak velké ztráty by blok utrpěl. Podle analytika Medianu Jaroslava Horníčka by mohlo jít až o čtvrtinu voličů z prostého součtu. 

„Zároveň je nutné počítat s tím, že se ve srovnání s Andrejem Babišem směrem dovnitř svých stran pohybují v naprosto jiném, v podstatě nesrovnatelném terénu. Babiš svou stranu nejen řídí, nýbrž také vlastní – funguje na principu demokratického centralismu, kde se vůle naplňuje od shora dolů,“ dodává server.  

„Fiala, Rakušan nebo Výborný jsou na tom přesně obráceně: disponují mandátem od členské základny, což mimo jiné znamená, že musejí vycházet vstříc rozličným zájmům a prioritám,“ uzavírá.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…