Právník: Babiš má cestu, jak se vyhnout Zemanovu požadavku na lustraci

06.11.2013 11:56

Prezident Zeman avizoval, že bude trvat na negativním lustračním osvědčení u všech ministrů nové vlády. Server Českápozice.cz se zeptal na názor ústavního experta Jana Kysely, zda je jeho požadavek namístě. Podle Kysely je však tentokrát požadavek hlavy státu zcela logický. Kysela ale upozornil na to, že z tohoto pravidla existuje výjimka.

Právník: Babiš má cestu, jak se vyhnout Zemanovu požadavku na lustraci
Foto: Daniela Černá
Popisek: Miloš Zeman hovoří s občany v Břeclavi

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš by s negativním lustračním osvědčením mohl mít potíže. Babiš se totiž v současnosti na Slovensku soudí o to, aby soud rozhodl, že nebyl vědomým spolupracovníkem StB. Kysela však tentokrát požadavek prezidenta podpořil, podle něj je prý zcela logický, má oporu v zákoně a odpovídá dosavadní praxi. Pokud se politik stane vicepremiérem či ministrem bez portfeje, pod nějž nespadají správní úřady, čisté lustrační osvědčení prezidentovi předkládat nemusí.

Server Českápozice.cz se zajímal o rozdíl mezi politikem a šéfem správního orgánu dle lustračního zákona. „Výklad zákona není zcela jednoznačný. Musíte si klást otázku, jestli ministr, který je šéfem správního úřadu, vám připadá podobnější spíše šéfovi statistického úřadu, nebo poslanci. Mně připadá podobnější šéfovi statistického úřadu. Když ve volbách voliči někoho volí, volí ho primárně jako poslance, avšak z toho automaticky neplyne, že by měl být ministrem,“ říká Kysela.

Pak se postavil za prezidenta Zemana a jeho požadavek lustračního osvědčení. „V případě takto nejasné konstrukce zákona mi připadá důležité, jak se v podobných případech postupovalo v minulosti. Jestliže prezident při svém rozhodování zohlednil dosavadní praxi, pak mu to není možné vytýkat jako projev jeho svévole a arbitrárnosti. Něco jiného je, kdyby prezident řekl, že politika nejmenuje ministrem, pokud nemluví vietnamsky,“ soudí ústavní expert.

Jak obejít lustrační zákon

Další otázkou pro Jana Kyselu bylo, zda se povinnost čistého lustračního osvědčení vztahuje i na místopředsedu vlády a na ministra bez portfeje, kteří vlastní správní úřad v gesci nemají. „Pokud bychom se pokusili rozdělit ministry na čistě politické figury a na šéfy správních úřadů, pak by toto mohl být klíč. Vicepremiér by v tomto ohledu byl v lustračním zákoně ještě hůře dohádatelný než ministr. Do toho však musíte zahrnout i kritérium rovnosti. Musíte si obhájit, že někteří členové vlády budou splňovat podmínku zákona a jiní nikoli. V případě, že by chtěl někdo do vlády člověka bez lustračního osvědčení instalovat, tak toto by mohla být cesta,“ míní Jan Kysela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…