Právo na diskusi jsme neporušili, vzkázal ministr Pospíšil opozici

08.11.2011 6:03

Kde sociální demokraté neuspěli s obstrukcemi, tam si chtějí pomoct Ústavním soudem. Zda napadnou vládní reformy, které koalice prosadila v noci na pondělí, jako celek kvůli nekorektnímu průběhu schvalování nebo proti jednotlivým zákonům, se rozhodne v rámci následujících týdnů.

Právo na diskusi jsme neporušili, vzkázal ministr Pospíšil opozici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

"Jsme přesvědčeni o tom, že procedura, jakou byly refromní zákony schváleny, tedy sloučení rozpravy ke každému z bodů do jedné, je protiústavní," řekl serveru Týden.cz Jeroným Tejc. Takto koalice zasáhla proti nekonečným projevům poslanců ČSSD, které přerušily legislativní proces na několik dní.

„Koalice postupovala podle jednacího řádu, ten říká, že jednání lze spojit do několika bodů. Ty spolu nemusejí souviset, co není zakázané, je fakticky dovoleno," odvolal se na předpisy v pondělních nočních Událostech a komentářích televize ČT24 Jiří Pospíšil z ODS.

Psali jsme:
Socialisté jednotně: Až budeme u moci, Nečasovy "nehumánní" reformy zrušíme

Benda: Nemá to šanci na úspěch

Podle znalců je ale šance na úspěch u Ústavního soudu minimální. Poslanec za ODS a expert na ústavní právo Marek Benda věří, že opozice stížnost k soudu ani nepodá.

"Od případné pochybnosti o jednacím řádu k porušení práva opozice na vyjádření je hodně daleko a zcela zjevně tento princip porušen nebyl," řekl Benda.

Sledujeme téma Obstrukce
Ať jdou do p*dele, ulevil si po 70 hodinách obstrukcí oranžový poslanec
Okamura kritizuje občany: Pořád si stěžují a pak nejdou volit. A diví se

Ministr spravedlnosti: Opozice měla prostoru dost

Sloučení diskuse podle stěžovatelů obralo opozici o právo být vyslyšena v diskusi nad jednotlivými body reforem. Jiří Pospíšil s tím však nesouhlasí a tvrdí, že prostoru k připomínkám měla opozice dost při druhém a třetím čtení.

„Právo na diskusi nebylo pošlapáno, nemám se za co omlouvat," řekl v České televizi Pospíšil. „Legitimně zvolená většina nemůže přihlížet, jak menšina týden znemožňuje přijímání zákonů pro tuto zemi. My to neděláme z plezíru, děláme to pro naše občany," dušoval se.

Lubomír Zaorálek z ČSSD plánuje v případě neúspěchu stížnosti na průběh schvalování napadnout konkrétní reformní zákony.

„Nejdřív napadneme proceduru, a pak v jednotlivých zákonech máme pochyby, zda nedošlo k porušení Listiny základních práv. Opozice v případě, že má pochybnosti, zda je zákon ústavní, má povinnost obrátit se k Ústavnímu soudu," uzavřel Zaorálek.

Související:
Poslankyně Kaslová: Obstrukce jsou nesmyslné. Zdraví je přednější
Sobotka: Obstrukce je zcela legitimní. Ničivé vládní reformy musí být zablokovány
Poslanci budou jednat k reformám i o víkendu. Odhlasovali to, ale opozice je proti

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…