Právo za časů korony: Za krádež vibrátoru hrozí muži osm let

13.09.2020 11:07

Když na jaře vtrhl do Česka koronavirus, koaliční vláda ANO a ČSSD po vlně sporů dospěla k tomu, že bude vyhlášen nouzový stav. A zákon říká, že pokud se během nouzového stavu kdokoli dopustí zločinu, čeká ho vyšší trest, než kdyby tento zločin spáchal v normálních časech. Přesvědčil se o tom muž, který v době nouzového stavu ukradl vibrátor.

Právo za časů korony: Za krádež vibrátoru hrozí muži osm let
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Od 12. března, konkrétně od 14 hodin odpoledne toho dne, byl v Česku vyhlášen nouzový stav. Kvůli boji s koronavirem. Tento nouzový stav byl ukončen 17. května.

Zákon říká, že pokud se v době nouzového stavu kdokoli dopustí nějakého zločinu, musí počítat s tím, že mu hrozí vyšší trest, než kdyby tentýž zločin spáchal v časech, kdy v republice nouzový stav vyhlášen není.

Na vlastní kůži to poznal pětadvacetiletý mladík, jenž v době nouzového stavu ukradl pět kousků pečiva – pět bulek. Soud ho za tuto krádež poslal na rok a půl do vězení.

Nebyla to však zdaleka jediná krádež, ke které v době nouzového stavu došlo. Podle informací serveru Týden.cz pan Lubomír Sogel (34) na severní Moravě ukradl vibrátor za 499 korun. K činu se sám přiznal. Prý ho chtěl věnovat kamarádce.

Podle státní zástupkyně Magdy Dobrovolné muži hrotí až osmiletý trest odnětí svobody, ale ona na obžalovaného nehodlá být takto přísná.

Za krádeže během nouzového stavu pachatelům hrozí přísnější, až čtyřnásobně vyšší trest. Zatímco za běžných okolností by mu hrozil maximálně dvouletý pobyt ve vězení, nyní to může být až osm let. Žalobkyně Dobrovolná v obžalobě uvedla, že navrhuje nepodmíněný trest při dolní hranici trestní sazby a umístění odsouzeného do věznice s ostrahou. V neprospěch obžalovaného podle ní hovoří i jeho trestní minulost. Podle obžaloby byl v minulosti už třiadvacetkrát odsouzen převážně za majetkovou trestnou činnost,“ uvedl server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…