Pravý sektor v Mukačevu regulerně válčil s policií. A jeho šéf následně posílá vážné varování všem, kdo se zpronevěří revoluci

12.07.2015 16:51

Členové ultranacionalistického Pravého sektoru na Ukrajině přepadli sportovní klub v Mukačevu. Zpacifikovala je až policie, která je obklíčila a dva z nich zabila. Agentura AP s odvoláním na ministra vnitra Arsena Avakova uvedla, že při incidentu utrpěli zranění čtyři civilisté a tři policisté.

Pravý sektor v Mukačevu regulerně válčil s policií. A jeho šéf následně posílá vážné varování všem, kdo se zpronevěří revoluci
Foto: Youtube
Popisek: Lídr Pravého sektoru Dmitro Jaroš

Avakov na svém Facebooku uvedl, že v Zakarpatské oblasti proběhla speciální operace s cílem zastavit, odzbrojit a zatknout příslušníky zločineckého gangu, který obsadil sportovní budovu v Mukačevu, s tím, že jeden civilista a jeden policista jsou po zátahu v kritickém stavu.

Jak informovala agentura AP, útok ultranacionalistů na sportovní klub byl pravděpodobně odvetou za výrok poslance Michaila Lana, jenž si extremisty z Pravého sektoru dovolil kritizovat a který je zároveň vlastníkem mukačevského klubu.

Ukrajinský ministr vnitra uvedl, že obklíčení ozbrojenci dostali šanci se vzdát. Pravý sektor přitom bojuje na východě Ukrajiny proti proruským separatistům, ale do častých konfliktů se dostává i s kyjevskou vládou. Velitel Pravého sektoru v Zakarpatské oblasti Saško Alexander nicméně sdělil, že policie zahájila palbu bez varování.

Odraz neschopnosti státu

K události se vyjádřil i šéf Pravého sektoru Dmytro Jaroš, podle kterého Mukačevo přímo odráží politickou a vojenskou situaci v zemi. „Stát neplní své funkce v boji proti korupci a nezajišťuje ochranu a spravedlnost pro všechny stejně,“ uvádí se údajně v prohlášení dobrovolnického praporu Azov, který je spřízněn se členy Pravého sektoru. Mukačevo je prý totiž oblastí, kde jsou pašování zboží a ničení lesů zdrojem obohacení zločineckých skupin.

Azov prý, podle informací serveru První zprávy, následně varoval Kyjev, že by měl okamžitě začít plnit své povinnosti, a pokračoval v prohlášení, že to jsou jeho členové, kdo je pověřen ochranou a záchranou Ukrajiny. „Lidé nám důvěřují a doufají, že osvobodíme Ukrajinu od nepřátel a ti mohou být kdekoliv,“ uvádí se prý dále s tím, že je prapor připraven smést do popelnice historie každého, kdo se bude chovat v rozporu s ideály loňské revoluce.

Podle prohlášení prý bojovníci Pravého sektoru tři dny před incidentem obsadili hraniční přechody v Zakarpatské oblasti, aby tak zabránili údajnému pašování. Ukrajinská tajná služba SBU se však podle Prvních zpráv domnívá, že byl konflikt bojem o sféry vlivu.

Dmytro Jaroš prý ale uvedl, že se jeho strana rozhodla pomoci objektivnímu vyšetřování, a vyzval své bojovníky, aby zatkli osoby odpovědné za tragédii. Podle něj jde o Michala Laňa ze Zakarpatské oblasti a zástupce Kyjeva v této oblasti Viktora Medvedčuka. Šéf Pravého sektoru zároveň vyzval k rezignaci celé vedení mocenských struktur Zakarpatské oblasti, ale i ministra vnitra Arsenije Avakova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jzd

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…