Prázdné výlohy, růst kriminality, každé desáté dítě nedokončí základní školu. Pirátky z Karviné apelují na Fialu

09.08.2022 20:45

„Určitě bych podpořila zavedení sektorové daně pro energetické firmy a banky, které jsou teď na tom velmi dobře. Finance z těchto zdrojů by se pak mohly použít ve větším objemu i pro sociální oblast. Bohužel naše vláda zvolila vytvářením úsporného energetického tarifu zdlouhavý a administrativně náročný postup. Je to pro mne celkem zklamání,“ říká zastupitelka Moravskoslezského kraje i města Karviné Zuzana Klusová.

Prázdné výlohy, růst kriminality, každé desáté dítě nedokončí základní školu. Pirátky z Karviné apelují na Fialu
Foto: archiv PL
Popisek: V Karviné

Je obecně velmi dobře známo, že Karvinsko patří dlouhodobě k nejpostiženějším regionům v České republice. Jedná se o oblast s téměř nejnižší životní úrovní, s vysokou nezaměstnaností a také lidé se zde dožívají nejnižšího věku.

I přes určité snahy státních úřadů, a to jak z různých ministerských pracovišť, tak z Moravskoslezského kraje, se nedaří tento trend výrazně zvrátit a současná ekonomická krize v našem státě podmínky k žití na Karvinsku ještě více komplikuje. Tak to vnímají někteří místní politici, kteří se snaží s tímto nepříznivým stavem něco udělat –  a nyní se obávají, že nespokojenost se současnou situací může kulminovat na podzim i hromadnými protesty. Talentovaní lidé z Karviné, zvláště ti s vysokoškolským vzděláním, řeší nedobré životní perspektivy odchodem, takže se tato část Moravskoslezského kraje výrazně vylidňuje, což pak přináší další sociální problémy.  

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí
„Když jsem pracovala před pár lety v Agentuře pro sociální začleňování, tak tam byl vytvořený tzv. index sociálního vyloučení, který se pohyboval od hodnoty 0 až k 30. Karviná měla tehdy stanovený index na číslo 26, což asi mluví samo za sebe. Ta hodnota se například vypočítávala ze statistik, kolik lidí v regionu spadlo do exekucí či kolik z nich musí pobírat sociální dávky, dále se hodnotila míra obecné vzdělanosti a podobně,“ konstatovala Martina Dušková, zastupitelka Moravskoslezského kraje (Piráti), která má velké zkušenosti z působení v sociální oblasti na Opavsku a Ostravsku.

„Lidé se zde často dostávají do bludného kruhu. Začíná to tím, že se kvůli špatně vyřešené spádovosti dostanou do problémové základní školy, ze které pak mohou jen těžko usilovat o nějaká studia. Potom mají problém sehnat dobrou práci a také slušné bydlení za přijatelnou cenu, jelikož zde působí řada obchodníků s chudobou, tedy vlastníci ubytoven nevalné úrovně s horentním nájmem a také zahraniční majitelé desetitisíců hornických bytů z bývalého OKD, kteří nyní nasadili horentní nájmy, jelikož jsou jim lidé na Karvinsku celkem lhostejní,“ dodala ještě zastupitelka z Ostravska. 

Každý desátý žák nedokončí základku, 17 % obyvatel je v exekuci

Lidé s finančními problémy na Karvinsku se zřejmě dostanou zanedlouho do ještě větších problémů, jelikož se jim sníží příspěvek na bydlení. Odchodem mnoha mladých za lepší budoucností totiž došlo k úbytku obyvatel v Karviné pod 50 tisíc, což znamená podle platné legislativy i snížení podpory na bydlení pro potřebné. 

„Opravdu nevím, jak si s tím lidé u nás poradí. Mám kamaráda, kterému zůstane po zaplacení všech výdajů jen šest korun. Je to člověk v invalidním důchodu s nemocnou páteří, který si neplatil nemocenskou ani sociální pojištění a pracoval jen tak pokoutně. A takových lidí žije u nás celá řada, například horníci, kteří po úraze či nemoci z povolání žili jen z renty (to bývá náhrada za ztrátu výdělku) a z příležitostných prací.

No, a jak už tu bylo řečeno, naprostou většinu bytů vlastní zahraniční společnost Heimstaden, která za současné situace s energetickou krizí zvedá horentně nájmy, což se týká i nákladů za nebytové prostory. Moje známá, kosmetička Laura, vietnamské národnosti, tak má v úmyslu zrušit svoji činnost, protože jí vyměřili nový nájem za celkem mrňavou provozovnu na 30 tisíc měsíčně, a to se jí už nevyplatí.

Podle oficiálních statistik bylo ještě nedávno v Karviné 17 % populace v exekuci, což je možná důsledek i toho, že každý desátý žák zde nedokončí základní školu,“ uvedla Zuzana Klusová (Piráti), která je jak zastupitelkou v Moravskoslezském kraji, tak ve své rodné Karviné. 

Tento stav se pak projevuje zejména na celkové úrovni života ve městě, kdy je často nyní vidět nefunkční prodejny s prázdnými výklady, zvyšuje se kriminalita a na ulicích je možné často potkávat různé podivné existence.

Za současné krizové situace by měl stát, dle političky Klusové, nastavit pro ty nejpostiženější skupiny obyvatel, jako jsou samoživitelé, senioři, invalidé a podobně, rychlou a účinnou pomoc, což se zatím neděje.

Anketa

Jsou ceny elektřiny v ČR spravedlivé, s ohledem na mezinárodní situaci?

1%
98%
hlasovalo: 30978 lidí
„Určitě bych podpořila zavedení sektorové daně pro energetické firmy a pro banky, které jsou teď na tom velmi dobře. Finance z těchto zdrojů by se pak mohly použít ve větším objemu i pro sociální oblast. Bohužel naše vláda zvolila vytvářením úsporného energetického tarifu, o kterém zatím nejsou ani přesnější informace, zdlouhavý a administrativně náročný postup. Je to pro mne zklamání,“ doplnila karvinská zastupitelka. 

Podle ní by se měla nastartovat i větší finanční podpora na úspory energie, protože v současné době není snadné ani pro mladou pracující generaci dosáhnout třeba na instalaci solárních panelů, protože to je finančně velmi náročná akce – a banky jednak poskytují úvěry jen s vysokými úroky a lidem, kteří splácejí hypotéku, ani potom už nepůjčí.   

Pomoc lidem i celému regionu by měla být postavená zcela jiným způsobem

Zastupitelka Klusová se domnívá, že vedení města Karviná, Moravskoslezského kraje či některých státních institucí by měly finance na rozvoj a zvýšení životní úrovně investovat poněkud jiným způsobem, než tomu bylo doposud, aby se podchytila co možná nejširší část obyvatelstva.

Zastupitelky Moravskoslezského kraje Martina Dušková (vlevo) a Zuzana Klusová. Foto: Jan Štěpán

„Město nemá byty, protože ty většinou vlastní zahraniční vlastníci, takže lidé s nízkými příjmy je nemají šanci získat. A není podle mne vhodným řešením pak podporovat pouze výstavbu rodinných domů, na kterou dosáhne jen menší část těch bohatších obyvatel.

Také investovat do záměru na vybudování velkého vědecko-technického parku za stamiliony, kde bude stát vstupné nemalou částku, mi připadá celkem zbytečné. Kolik Karviňáků potom park navštíví; myslím si, že minimum. A ani tento projekt nebude žádným super tahákem pro turismus, který by měl náš region finančně zachránit.

Určitě lepší cestou by byla například masivní podpora do vzdělávání,“ zakončila debatu Zuzana Klusová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…