Praze se nelíbí odmítnutí návrhu na zvýšení příplatku strážníkům

08.02.2019 23:30

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) odmítla návrh vedení hlavního města na zvýšení limitu maximální výše rizikového příplatku pro strážníky obecních policií. Dnes o tom informoval pražský magistrát. Podle ministerstva není míra rizik republikového policisty a obecního strážníka srovnatelná, vedení Prahy tento argument odmítá. Informaci magistrátu ČTK potvrdila mluvčí ministerstva Barbara Hanousek Eckhardová.

Praze se nelíbí odmítnutí návrhu na zvýšení příplatku strážníkům
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Podle vedení Prahy je namístě, aby strážníci mohli dostávat stejný příplatek, protože se jejich činnost od činnosti jejich republikových kolegů významně neliší. U republikových policistů a dalších bezpečnostních sborů letos úpravou zákona horní hranice příplatku vzrostla z 6.000 na 10.000 korun, v případě obecní policie je to 7.500 korun.

Pražská městská policie od ledna zvýšila příplatek pracovníkům v terénu na nynější maximální úroveň. Ředitel strážníků Eduard Šuster by v budoucnu rád částku zvedl až na 9.000 korun, k tomu nicméně potřebuje, aby vláda svým nařízením navýšila horní hranici. Limity vládě navrhuje právě Ministerstvo práce a sociálních věcí. Podle toho je však stávající rozdíl v pořádku. „Podle názoru Ministerstva práce a sociálních věcí není práce příslušníka městské policie srovnatelná s příslušníkem státní police,“ uvedla mluvčí resortu Hanousek Eckhardová.

Vedení Prahy s tímto názorem nesouhlasí. „Odlišné odměňování je neodůvodněné, porušuje princip spravedlivého odměňování,“ uvedla radní Hana Kordová Marvanová (za STAN). „Je absurdní, že ministryně neumožní úpravu legislativy a znemožní obci, aby z vlastního rozpočtu mohla odměnit strážníky působící na jejím území,“ doplnil náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN). Dodal, že město se potýká s nedostatkem strážníků a zvýšení příplatku by mohlo zvýšit atraktivitu profese na trhu práce.

V loňském roce byl průměrný plat pražského strážníka zhruba 36.000 korun; pokud měl strážník odslouženo deset a více let, jeho plat dosáhl téměř 40.000 korun. V tom jsou zahrnuty benefity, jako je příspěvek na dopravu, bydlení, stravování, rekreaci a důchodové připojištění. Nově nastupující strážníci navíc dostávají postupně vyplácený příspěvek 100.000 korun. Zaměstnanců městské policie se letos kromě zvýšení rizikového příplatku dotklo také pětiprocentní navýšení platových tarifů v souvislosti s nařízením vlády. Průměrný plat republikového policisty v Praze byl loni podle veřejně dostupných informací policie zhruba 42.500 korun, do toho se však započítávají všechny útvary včetně například kriminálky, kde jsou platy vyšší.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…