Pražská TOP 09 si rýpla do ODS. Má prý řešení na zdražení MHD

17.05.2013 12:46

Zdražení kuponů na pražskou MHD se dá prý předejít. TOP 09 přichází s řešením – stačí úprava smlouvy, která zavazuje zadlužený dopravní podnik k nákupu tramvají za 19,2 miliardy korun. ODS se o tento krok ale nepokusila.

Pražská TOP 09 si rýpla do ODS. Má prý řešení na zdražení MHD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na schodech v metru

Pražská ODS, do jejíž kompetence městská doprava spadá, se o změnu smluvních závazků nepokusila. Místo toho chce finanční zátěž přesunout na Pražany, uvedl náměstek Tomáš Hudeček (TOP 09). Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) už ve čtvrtek řekl, že se nejprve bude snažit nalézt úspory uvnitř podniku.

Hudeček tvrdí, že se zasadí o to, aby jízdné zdraženo nebylo. Na otázku, jak to chce udělat, ale novinářům odpovědět nedokázal. Informaci o možném zdražení kuponů ve čtvrtek projednala rada města. Podle dopravního podniku, který je největší firmou v majetku města, je zdražování jednou z cest z dluhů, v nichž se firma ocitla mimo jiné i kvůli nevýhodným smlouvám z minulosti. Konečné rozhodnutí bude na vedení Prahy.

Zadluženost Prahy loni vzrostla na 36,5 miliardy a stále narůstá, varoval na dnešní tiskové konferenci Hudeček. "Jsme na hraně útesu, přepadli jsme a držíme se za pár větviček, které začínají praskat a dlouho nás neudrží, pokud se nezačneme škrábat zpátky," doplnil.

Nákup tramvají, ke kterému zavázalo Prahu její minulé vedení, je podle něj "nejpalčivějším problémem". Rozpočet města ale dusí také dostavba metra A a financování tunelového komplexu Blanka.

Právě tato témata jsou předmětem dlouhotrvajícího sporu uvnitř koalice. ODS a TOP 09 kvůli tomu několik týdnů vedou smírčí řízení. Kompetence ohledně dopravy, dopravních staveb i MHD drží ODS. TOP 09 ji však obviňuje z nečinnosti. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…