Pražská kavárna a venkovská hospoda. Mirek Topolánek prozradil, jakou má prý výhodu oproti Zemanovi

13.12.2017 20:16

Prezidentský kandidát Mirek Topolánek poskytl rozhovor Českému rozhlasu. Prozradil v něm mimo jiné, že má oproti současnému prezidentovi Miloši Zemanovi minimálně jednu výhodu. Dokáže prý spojovat tzv. pražskou kavárnu a českou vesnici. Došlo i na Evropskou unii. Topolánek zdůraznil, že se staví proti odchodu České republiky z EU.

Pražská kavárna a venkovská hospoda. Mirek Topolánek prozradil, jakou má prý výhodu oproti Zemanovi
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Mirek Topolánek na brněnské konferenci o stavu Evropské unie s názvem: Je Evropská unie reformovatelná?

„Prezident má v neformální poloze celou řadu možností, jak politickou scénu i veřejnost ovlivňovat – a to nastolováním témat, která přináší. Nemá jenom kompetence dané výlučně nebo kontrasignovaně, ale měl by přinášet témata, která trápí české občany. A zadruhé by se měl účastnit debat o daných tématech. A to by měla být má výhoda, když to řeknu velmi lidově, jsem schopen integrovat takzvanou pražskou kavárnu a českou a moravskou venkovskou hospodu. Protože jsem schopen s těmi lidmi mluvit a protože příkopy, které jsou mezi lidmi vykopány různými sociálními skupinami, jsou daleko hlubší než v době, kdy jsem politiku dělal aktivně,“ uvedl Topolánek.

V době, kdy ODS vyhrála volby, to jest v roce 2006, se Topolánkovi jako předsedovi strany dařilo integrovat českou politickou scénu a věří, že bude téhož schopen i u české veřejnosti. Pokud by došlo na hlasování o vystoupení České republiky z EU v referendu, Topolánek by se postavil proti našemu odchodu z Unie. Musíme si prý uvědomit, že ležíme v srdci Evropy a nemá smysl se takto izolovat. Nemluvě o tom, že on sám není příliš velkým příznivcem referend.

„Nejsem příznivcem našeho vystoupení z EU přes všechna negativa, která nám to přináší, a přestože náklady na naše členství jsou možná vyšší než výnosy. Ten hlavní důvod je, že nejsme země, která žije obklopena oceánem a mořem jako Velká Británie – my jsme země uprostřed Evropy. To ukotvení jsme v historii vždy potřebovali. A když jsme ho neměli, tak jsme většinou samostatnost ztratili,“ varoval Topolánek.    

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Naše republika vznikla v roce 1918, ale od roku 1939 do roku 1989 jsme v podstatě žili v nesvobodě. S malou výjimkou let 1945 až 1948. V posledních sto letech jsme mnoho let prožili buď pod nadvládou nacistů, nebo komunistů.

Mirek Topolánek podle svých vlastních slov považuje za svého největšího soupeře Miloše Zemana. Toho by ostatně rád vystřídal. Pokud on sám nepostoupí do druhého kola, podpoří toho kandidáta, který dostane šanci Zemana vystřídat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…