Pražská koalice je v krizi. TOP 09 vyvolala smírčí řízení

15.03.2013 16:07

Pražská koalice ODS a TOP 09 po dvou týdnech dohodovacího řízení nevyřešila žádný ze sporných problémů. Šéf klubu zastupitelů TOP 09 Jiří Vávra ČTK řekl, že se koalice ocitla v krizi. TOP 09 proto v pátek vyvolala smírčí řízení. V průběhu smírčího řízení přitom může být kdykoli změněna nebo vypovězena koaliční smlouva. Podle předsedy klubu ODS Ondřeje Pechy je takový krok předčasný. Chce o tom s TOP 09 v pondělí diskutovat na pravidelném koaličním jednání. Informuje ČTK.

Pražská koalice je v krizi. TOP 09 vyvolala smírčí řízení
Foto: red
Popisek: Magistrát hlavního města České republiky

"Vzhledem k tomu, že se zastupitelský klub TOP 09 domnívá, že smluvní strana nejeví dostatečný zájem o nalezení řešení v souladu s koaliční smlouvou, bylo zastupitelským klubem TOP 09 v souladu s koaliční smlouvou rozhodnuto o vyvolání smírčího řízení," uvedl Vávra v dopise adresovaném ODS.

Rozpor v koaliční smlouvě zatím nenastal, tvrdí Pecha

"O tom nic nevím, to si musíme říct v pondělí na koaličním jednání," reagoval na text dopisu Pecha. Teprve v pondělí totiž podle něj skončí lhůta dohodovacího řízení. Problematické body by se tak měly znovu otevřít. "Všechny dohodovací skupiny ale běží a běží standardním způsobem, takže si myslím, že tento dopis je předčasný," doplnil. Smírčí jednání by nastalo v případě, že by bylo třeba řešit případný rozpor v koaliční smlouvě, který zatím podle Pechy nenastal.

Koalice se dlouhodobě nedokáže shodnout na čtyřech problematických bodech. Jedná se o otázky kolem dostavby a financování tunelu Blanka, které jsou podle Vávry nejzávažnější. Dále jde o odkup podílu v Pražské plynárenské, financování dopravního podniku a objednávky právních služeb souvisejících s několikamiliardovou emisí dluhopisů.

Během dohadovacího řízení se nedospělo k žádnému řešení

K jednotlivým tématům se v průběhu dohodovacího řízení konala jednání, která vedli vždy tři zástupci z každé strany. Podle Vávry ale tyto týmy k žádnému řešení nedospěly. Pecha ale tvrdí, že v pondělí půjde na koalici s návrhem na další postup ohledně dostavby tunelu Blanka.

Dokud nebudou jednotlivé problémy vyřešeny, nesmějí orgány města schvalovat žádné návrhy či materiály, které se spornou záležitostí souvisí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…