Pražský hrad obdržel rozsudek ve sporu o Peroutku. Toto v něm zaujalo Zemana

16.09.2016 20:54

Pražský hrad dnes obdržel písemné zdůvodnění rozsudku týkajícího se sporu o výroky prezidenta Miloše Zemana o Ferdinandu Peroutkovi. Prezident ho kvůli cestě do Pardubického kraje zatím nenastudoval. Na tiskové konferenci nicméně uvedl, že ho zaujalo přirovnání vztahu Peroutky k nacismu ke vztahu mezi králíkem a kobrou. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka text studují hradní úředníci a další postup oznámí příští týden.

Pražský hrad obdržel rozsudek ve sporu o Peroutku. Toto v něm zaujalo Zemana
Foto: Archiv Slávky Peroutkové
Popisek: Ferdinand Peroutka

Pro zveřejnění omluvy nyní Hradu plyne sedmidenní lhůta. Soudce Tomáš Novosad v rozsudku uvedl, že při použití sportovní terminologie dopadl spor remízou.

„Jiří Ovčáček mně citoval některé věty z tohoto odůvodnění, kde soudce mimo jiné říká, že vztah mezi Peroutkou a nacismem byl jako vztah mezi králíkem a kobrou. Toto přirovnání mne docela zaujalo,“ uvedl Zeman. K dokumentu se vyjádří, až ho přečte.

Odvolací soud Kanceláři prezidenta republiky přikázal, aby se omluvila vnučce Ferdinanda Peroutky Terezii Kaslové za to, že Zeman novináře opakovaně označil za autora článku „Hitler je gentleman“.

Soudce v rozsudku, jehož celé znění uveřejnil server echo24.cz, uvedl, že bylo nespravedlivé a absurdní přikazovat omluvu, pokud by existující název článku byl slovně jiný, ale obsahově totožný, nebo pokud by například obsahově srovnatelný výrok veřejně zazněl přímo z úst Peroutky. „Nic takového ovšem též nebylo žalovanou (stranou) prokázáno, a proto je nutno uzavřít, že tímto výrokem prezidenta bylo neoprávněně zasaženo do osobnostních práv Ferdinanda Peroutky,“ píše se v rozsudku.

Hrad se naopak nemusí omlouvat za tvrzení, že Peroutka napsal „nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“, ani za Zemanovu úvahu o fascinaci intelektuálů zrůdným učením.

Podle soudu sice nebylo prokázáno, že by Peroutka přímo takový výrok napsal, ale po mnichovské dohodě zveřejnil názory, které mu obsahově odpovídají. Odkazuje na článek „Nový poměr k Německu“. „Odvolací soud je dalek toho, aby sám kriticky hodnotil či odsuzoval tyto Peroutkovy autentické výroky, chápe frustraci národa a jeho elit po mnichovské zradě, ovšem nemůže tyto výroky pominout, tvářit se, že neexistují,“ uvedl soudce.

Peroutkova slova podle něj obsahově odpovídají Zemanovu druhému výroku o andělech a vlcích, který je tak ve své podstatě pravdivý. Nebylo jím zasaženo do osobnostních práv Peroutky a nelze za něj žádat jakoukoli satisfakci, míní soud. Stejně tak považuje za oprávněný výrok o fascinaci zrůdným učením a odkázal na Peroutkův článek „Dynamický život“, v němž vypočítává Hitlerovy úspěchy.

Svoboda projevu se podle rozsudku vztahuje nejen na informace nebo myšlenky přijímané příznivě nebo považované za neškodné či nedůležité, ale rovněž na ty, které jsou nepříjemné, šokují či znepokojují. „Osoby veřejného zájmu si musí být vědomy (a jistě jsou), že veřejnost bude sledovat pod drobnohledem jejich chování a dílo i po jejich smrti, přičemž mohou být (stejně jako za života) vystaveni nejen chvále, ale i kritice,“ uvedl soudce.

Peroutkova vnučka Kaslová u některých článků argumentovala tím, že jejich části mohly být myšleny ironicky. Soud připustil, že to může být případ článku „Dynamický život“, ovšem ironie v něm jednoznačně neplyne ani ze změněné typografie, použité relevantní interpunkce nebo z kontextu. „U zbylých dvou článků (Nový poměr k Německu a Češi, Němci a židé) by pak vzhledem k jejich obsahu ironické vyznění vůbec nedávalo smysl a nijak se z nich nepodává,“ dodal k této námitce soudce.

Kancléř Vratislav Mynář ČTK minulý týden řekl, že Hrad bude rozsudek soudu respektovat a omluvu zveřejní. Potřebuje k tomu ale písemné zdůvodnění rozsudku, z něhož bude jasné, kdo má za Kancelář prezidenta republiky omluvu podepsat.

Zeman podle Ovčáčka rozhodnutí soudu přivítal. Mynář soudní verdikt označil za vítězství Hradu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…