Pražský okruh se zbytečně prodražil o desítky miliard, zjistil NKÚ

14.05.2012 10:23

Při stavbě Pražského okruhu došlo k chybám, zjistil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) a podal kvůli tomu trestní oznámení. Lidé, zodpovědní za stavbu, prý porušili povinnosti správce cizího majetku a plýtvali penězi. Projekt okruhu se může prodražit až na 106 miliard, přitom se původně počítalo jen s 48,2 miliardami. Za zvýšení ceny mohou podle NKÚ takzvané vícepráce, napsal server iDnes.cz.

Pražský okruh se zbytečně prodražil o desítky miliard, zjistil NKÚ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice, ilustrační foto

NKÚ prováděl kontrolu na ministerstvu dopravy, Státním fondu dopravní infrastruktury a Ředitelství silnic a dálnic s cílem zjistit případné chyby během stavby Pražského okruhu.

Pražský okruh měl být hotový už v roce 2008. Dnes je postaveno 41 z 83 kilometrů

Podle plánů z roku 2001 měl být okruh hotový už v roce 2008 s náklady 48,2 miliardy korun, uvádí server iDnes.cz.

V době kontroly bylo z celkové délky 83 kilometrů dostaveno 41 kilometrů v úsecích Satalice – Běchovice a D1 Ruzyně. Za tyto části se zaplatilo 34,8 miliard.

Stavba se prodraží až na 106 miliard. Za vše mohou vícepráce

Současný odhad celkové ceny okruhu je 106 miliard. Za zvýšením cen jsou hlavně takzvané vícepráce. „Kontrolní závěr popisuje řadu případů, kdy byly náklady staveb zvyšovány realizací dodatečně zařazených stavebních objektů a prací, které požadovaly samosprávné orgány a zájmové skupiny. Požadavky šly i nad rámec podmínek stanovených v rozhodnutích o posuzování vlivů na životní prostředí," cituje iDnes.cz zprávu NKÚ.

ŘSD prý také na své náklady odvedlo práce, kterými zhodnotilo majetek jiných lidí. V jednom případě dokonce na více než 1,2 miliardy korun.

V rámci jedné vícepráce byla postavena stavba za 4 miliardy korun

NKÚ podle iDnes.cz dále kritizuje přípravu před zahájením stavby. Nebyly prý prověřeny všechny možnosti nebo stavební postupy. „O kvalitě přípravy staveb svědčí příklad stavby, kde byly realizovány vícepráce v ceně více než 4 miliardy korun, což činilo 90 procent smluvní ceny vzešlé ze zadávacího řízení,“ uvádí NKÚ ve zprávě.

Kvůli podobným praktikám docházelo také k porušení zákona o veřejných zakázkách. NKÚ také tvrdí, že Ředitelství silnic a dálnic nemá žádnou motivaci k tomu, aby stavělo levněji. Chybí kontrola požadovaných objektů a posouzení jejich cen.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…