Pražský starosta a lidovecký poslanec Čižinský ohromil v rádiu: Hlavně aby se úředníci cítili v pohodě

25.02.2019 19:22

Do pondělních Dvaceti minut Radiožurnálu Marie Bastlové zavítal starosta Prahy 7 za hnutí Praha sobě Jan Čižinský, člen koalice, která vládne na velkém pražském magistrátu. V rádiu vysvětloval, jak urychlit nejrůznější stavby v hlavním městě. Důležité podle něj je, aby se úředníci na svém pracovišti cítili v pohodě. A pak je prý také třeba některé úředníky odměňovat a jiné trestat. Kromě toho Čižinský tvrdě zkritizoval nápad ODS.

Pražský starosta a lidovecký poslanec Čižinský ohromil v rádiu: Hlavně aby se úředníci cítili v pohodě
Foto: hns
Popisek: Jan Čižinský

Jan Čižinský sedí kormě Prahy 7 také v poslanecké lavici, a to za KDU-ČSL. Členem lidové strany však není, členství se vzdal, aby mohl uspět v Praze, a je rád, že se takto rozhodl, protože nebýt hnutí Praha sobě, současná koalice na velkém pražském magistrátu by prakticky nevznikla. „Snažím se to tmelit a snažím se prosazovat konkrétní věci. Ta změna a to, že šla ta změna zespodu, za to stála,“ popsal svou roli v nynější koalici host.

Pokud jde o stavební řízení, jejich rychlost nezávisí jen na zákoně, ale také na rychlosti práce úředníků. Když se úředníci cítí v pohodě, pracují podle Čižinského rychleji, což se ukazuje i na Praze 7. „Už teď jsme přijali opatření, aby magistrát dodržoval lhůty. To opatření se projeví v řádu týdnů až měsíců. My jsme navýšili počty tabulkových míst na stavebních úřadech, navýšili jsme počty na památkářích, a to by se mělo projevit tak, že budou dodržovány lhůty. A o to vlastně jde,“ zdůrazňoval.  

Důrazně však varoval před zavedením fikce souhlasu, jak ji ve Sněmovně navrhuje např. ODS. Fikce souhlasu říká, že když se úředník ke stavbě nevyjádří v dané lhůtě, tak se stavbou souhlasí. „Ta představa, že úředník tam něco povolí fikcí a pak tam někdo uhoří, to je absurdní,“ zlobil se Čižinský.

Starosta Prahy 7 by šel jinou cestou. „Ten úředník, který lhůty stíhá, má být odměněn, a ten, kdo lhůty nestíhá, má být penalizován.“

Nový stavební zákon, který se připravuje, jde podle hosta zcela špatným směrem, protože v praxi tento nový zákon nic neurychlí, jen se lidé budou víc soudit. „My se musíme soustředit hlavně na to, aby současný systém fungoval, a ne jen prostě vypnout a doufat, že nový systém bude lepší,“ varoval Čižinský.

Starosta Prahy 7 má za to, že je třeba ve městech stanovit jasnou odpovědnost za provedení té či oné stavby. „Proč se v Praze nestavějí byty? Kdo za to může? Nyní nikdo! Kdežto kdyby to byl starosta nebo nějaký radní, tak by bylo možné zkoumat, proč to dělá,“ poznamenal Čižinský. Bude možné zkoumat, zda je to kvůli pomalosti rozhodování, nebo má pověřená osoba s lokalitou jiné plány, které nemusejí být ve veřejném zájmu a tak podobně.

Nový stavební zákon však touto cestou nejde, takže podle Čižinského je zbytečný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…