Pražští zastupitelé projednají „vesmírný“ tendr téměř za 2 miliardy

22.06.2023 6:30

Pražští zastupitelé dnes projednají vypsání tendru na úpravu nedostavěného Centra Palmovka na sídlo Agentury Evropské unie pro kosmický program (EUSPA).

Pražští zastupitelé projednají „vesmírný“ tendr téměř za 2 miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: 1. ustavující zasedání Zastupitelstva hlavního města Prahy

Na programu je dále závěrečný účet hlavního města za loňský rok, připojení města k plánované akci milostivý podzim, zřízení zubní pohotovosti v Nemocnici Na Františku, prodej pozemků pod developerským projektem na Starém Městě dříve známým jako maršmeloun nebo účast v případné dražbě centrální pobočky pošty v Jindřišské ulici.

Tendr na dostavbu nedokončené budovy na Palmovce má mít předpokládanou hodnotu 1,9 miliardy korun a město plánuje zakázku zadat takzvanou metodou Design & Build, což znamená, že vybraná firma se postará zároveň o zpracování projektové dokumentace i samotnou stavbu. EUSPA by se do budovy měla nastěhovat v roce 2027.

Zastupitelé projednají také loňské hospodaření města, které skončilo v přebytku 15,5 miliardy korun. Budou schvalovat rovněž připojení města k takzvanému milostivému podzimu, při kterém budou moci lidé splatit dluhy například na daních, odvodech nebo různých poplatcích s prominutím úroků, penále a dalších poplatků.

Na programu je i financování nové zubní pohotovosti pro dospělé, která má od září začít fungovat v Nemocnici Na Františku, a dlouho projednávaný prodej pozemků pod vznikajícím projektem U Milosrdných poblíž Anežského kláštera dříve přezdívaným maršmeloun. Zastupitelstvo bude také schvalovat účast města v případných dražbách nemovitostí České pošty včetně centrální pobočky v Jindřišské ulici. Vedení magistrátu nicméně usiluje o přímý odkup budov, jedná o tom se zástupci pošty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…