Před 15 lety vznikla jediná česká vojenská univerzita

31.08.2019 6:32

Patnáct let své existence oslaví 1. září brněnská Univerzita obrany (UO). Tato jediná česká vojenská univerzita vznikla v rámci reorganizace vojenského školství splynutím Vysoké vojenské školy pozemního vojska ve Vyškově, Vojenské akademie v Brně a Vojenské lékařské akademie Jana Evangelisty Purkyně v Hradci Králové.

Před 15 lety vznikla jediná česká vojenská univerzita
Foto: Univerzita obrany
Popisek: Univerzita obrany, logo.

Sídlem Univerzity obrany se stalo Brno, konkrétně budova na Kounicově ulici, jež svým charakteristickým konkávním tvarem získala již v minulosti přezdívku "rohlík". Volba nebyla náhodná, už od roku 1951 se v ní nacházela Vojenská technická akademie, předchůdce Vojenské akademie. V současnosti má na této adrese sídlo jak rektorát Univerzity obrany, tak dvě její fakulty.

Univerzita obrany zajišťuje bakalářské, magisterské a doktorské studijní programy a patří mezi významné výzkumné instituce. Škola se skládá ze tří fakult - Fakulty vojenského leadershipu (velitelství) a Fakulta vojenských technologií v Brně a Fakulty vojenského zdravotnictví v Hradci Králové. Její součástí je i řada dalších institucí, jako například vyškovský Ústav ochrany proti zbraním hromadného ničení nebo brněnské Centrum bezpečnostních a vojenskostrategických studií. Loni bylo oznámeno, že univerzita chce zavést nový obor týkající se kybernetické bezpečnosti.

Tato v ČR jedinečná instituce v oblasti obranného a bezpečnostního vzdělávání má každoročně kolem 1600 studentů vojenských i civilních oborů. Každý rok ji dokončí asi 200 z nich. Na univerzitu se ročně hlásí kolem 1500 zájemců. Uspěje asi polovina, z té pak zhruba třetina studium dokončí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…