Před půlnocí mají být zveřejněny výsledky českých eurovoleb

25.05.2014 6:15

Češi by se dnes před půlnocí měli dozvědět výsledky letošních voleb českých europoslanců. I když hlasování v ČR skončilo už v sobotu, Český statistický úřad může výsledky zveřejnit až po 23:00. Důvodem je to, že ve většině států Unie si budou své europoslance vybírat až v tento den a nejdéle v Itálii.

Před půlnocí mají být zveřejněny výsledky českých eurovoleb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volby, ilustrační foto

Výsledky potvrdí nebo zkorigují prognózy, podle nichž by 21 českých ze 751 křesel v Evropském parlamentu měli obsadit zástupci šesti sněmovních stran. Mandáty podle průzkumů pravděpodobně získaly všechny tři vládní strany, tedy ČSSD, ANO a KDU-ČSL, z opozičních pak KSČM, TOP 09 a ODS. Naději mohou ale ještě živit také zelení, Piráti, Svobodní či Úsvit.

Výsledek mohla ovlivnit zřejmě rekordně nízká účast v letošních eurovolbách. Podle neoficiálních údajů z volebních komisí přišla volit necelá pětina z osmi milionů voličů v ČR. Bylo by to mnohem méně než při předchozích eurovolbách v roce 2009. Tehdy hlasovalo 28,3 procenta lidí, přičemž odhady předpovídaly účast čtvrtiny voličů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…