Před sídlem vlády padla výzva k odvolání Bartušky za jeho výrok o upalování lidí v Oděse

04.05.2015 23:01

O víkendu se na Hradčanském náměstí odehrála vzpomínková akce k uctění obětí masakru v ukrajinské Oděse z května loňského roku. Jedním z pořadatelů akce byl také aktivista Zdeněk Kratochvíl, který dnes upozornil na další akci proti opakování hrůzy hořícího Domu odborů. Kyjev by měl vše prošetřit, jinak by podle protestujících neměl získat podporu od EU.

Před sídlem vlády padla výzva k odvolání Bartušky za jeho výrok o upalování lidí v Oděse
Foto: Facebook
Popisek: Aktivista Zdeněk Kratochvíl

"Před úřadem vlády dnes v odpoledních hodinách proběhl krátký protest. Asi 30 účastníku si přineslo fotografie lidí, upálených před rokem v ukrajinském městě Oděsa. V  tamním Domě odborů bylo tehdy upáleno, či ubito, 46 místních obyvatel. Do dnešních dnů nebyl nikdo z pachatelů, jimiž byli prokyjevští radikálové, obviněn, ani odsouzen. Stejně tak není dosud vyšetřeno, kdo zabíjel před více než rokem na kyjevském náměstí Majdan. Ani vraždy opozičních politiků a novinářů, které se v posledních týdnech na Ukrajině udály, nejsou objasněny," upozornil Kratochvíl.

Podpora fašismu je nepřijatelná

Vládní úředníci prý dostali do rukou výzvu, která se zrodila právě o víkendu na Hradčanském náměstí, v němž se požaduje, aby byla pomoc Ukrajině ze strany EU a případná jednání o vstupu Ukrajiny do Unie podmíněna vyšetřením událostí právě na Majdanu a v Oděse. Protestující si prý přinesli i fotografie ubitých obětí, aby podpořili své argumenty. Potrestáni by měli být právě i vrazi nepohodlných politiků a novinářů.

Na akci padlo také jméno experta na energetickou bezpečnost Václava Bartušky, který v jednom z rozhovorů pronesl dnes dobře známé slova o upalovaní lidí, kteří by jinak mohli v Oděse napáchat nemálo zlého v roli separatistů nebo prorusky orientovaných občanů. Později ovšem vysvětloval, že odsuzuje zvěrstva na obou stranách rusko-ukrajinského konfliktu a upalování jako takové rozhodně neobhajuje. Demonstranti přesto trvali na jeho odchodu z funkce.

"Současně výzva vládě obsahuje požadavek na odvolání Václava Bartušky z jeho postu. Podle demonstrantů jeho schvalování upálení 46 lidí v Oděse je nepřijatelným projevem fašismu," konstatuje Kratochvíl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…