Před spaním si volat s Věrou... Jourová má co vysvětlovat. Jde o kontakty s maďarskou opozicí proti Orbánovi

15.10.2020 19:49

Třináct europoslanců maďarské strany Fidesz-KDNP v Evropském parlamentu se jménem předsedy skupiny Tamáse Deutsche oficiálním dopisem obrátilo na českou eurokomisařku Věru Jourovou. Chtějí vysvětlení – proč se Jourová neformálně kontaktovala s europoslankyní opozice. Maďarská vláda přitom před nedávnem oficiálně přerušila s Jourovou styky. Píše se o tom na facebookové stránce s názvem Co se děje v Maďarsku.

Před spaním si volat s Věrou... Jourová má co vysvětlovat. Jde o kontakty s maďarskou opozicí proti Orbánovi
Foto: Repro YouTube Deutsche Welle Global Media Forum
Popisek: Eurokomisařka Věra Jourová

V dopise maďarští europoslanci žádají vysvětlení výroků europoslankyně liberálního hnutí Momentum Anny Donáth. Ta se chlubí (na uniklé nahrávce z interního videochatu) tím, že je s českou europoslankyní Věrou Jourovou v poměrně intenzivním kontaktu. Nahrávku zveřejnila provládní televize Hír. 

„Vyhledává mě obrovské množství lidí v otázkách právního státu, které mám na starosti. S Věrou Jourovou jsem mluvila co tři dny, neformálně. Vy, co nás sledujete, tak víte, že Věra Jourová je jednak místopředsedsedkyně Komise a kromě toho do jejího portfolia spadají otázky právního státu,“ uvádí mimo jiné na nahrávce Donáth, která však jakékoliv kontakty s Jourovou o týden dříve popřela, a to v debatě s ministryní spravedlnosti Judit Vargou. 

Tehdy na otázku moderátorky, zda Momentum s Jourovou jednalo, uvedla: „Momentum nejednalo s Jourovou, proč bychom to dělali... nemám ve zvyku před spaním volat a povídat si ‚představ si Věro, co se zase stalo v Maďarsku‘.“

Kontakty s maďarskou opozicí pak popírá i sama Jourová. Maďarští europoslanci se jí nyní ptají na to, zda slova Donáth může potvrdit, zda lze případně takovou aktivitu sladit s neutralitou eurokomisaře a také proč se nikdy s dotazem neobrátila na jejich skupinu.

Donáth nyní jen uvedla, že Jourová ji na jaře několikrát požádala o stanovisko – navíc obě dámy jsou ve frakci Renew Europe. „Obě pracujeme na vybudování spravedlivého, humánního a bezpečného státu založeného na vládě práva,“ uvedla Donáth.

Jourová je na válečné stezce s Maďarskem od konce září. Tehdy v rozhovoru pro německý magazín Der Spiegel vyjádřila obavy o osud demokracie a práva v Evropské unii. Nezávislost médií je podle jejích slov podrobována zkoušce téměř ve všech unijních státech, informoval tehdy server E15.cz.

Nejviditelněji jsou údajně „ohýbány zásady právního státu“ v členských zemích na východě, zejména v Maďarsku či v Polsku. „Stav prostředí sdělovacích prostředků v Maďarsku je alarmující,“ prohlásila Jourová s narážkou na skutečnost, že velkou část tamních médií kontroluje mediální nadace KESMA, která je blízká vládě maďarského premiéra Viktora Orbána.

Situace v Maďarsku, podle Jourové, ohrožuje demokracii v zemi. „Pan Orbán rád říká, že buduje neliberální demokracii. Já bych řekla, že vytváří nemocnou demokracii. Obávám se, že lidé v Maďarsku by jednoho dne mohli zjistit, že jejich poslední volby byly poslední svobodné,“ sdělila.

Tlaku jsou však, podle Jourové, vystavena média v celé Evropské unii. Tento tlak vzrostl i ztrátou inzerentů kvůli hospodářské krizi vyvolané pandemií nemoci covid-19 a také růstem internetových platforem, jako jsou Google či Facebook.

„Problém je i růst politického vlivu na tisk. Například na Maltě či ve Španělsku. Evropská komise se nyní bude muset o svobodu médií více starat,“ oznámila s překvapivou logikou Jourová s tím, že nezávislost médií je základem evropské demokracie. 

Za její slova ji pak vyzval maďarský premiér Viktor Orbán k rezignaci. Zaslal dopis šéfce Evropské komise Ursule von der Leyenové, ta však ústy své mluvčí vzkázala, že Jourová má její důvěru. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…