Před sto lety se zrodila první československá ministerstva. Bylo jich 12

01.11.2018 10:38

První právní normou Československa byl recepční zákon, který sepsal Alois Rašín a jenž zajistil kontinuitu veřejné správy. Další důležitý zákon pro fungování státu, pak Národní výbor československý schválil 2. listopadu 1918 a zřídil jím 12 nejvyšších správních úřadů, píše ČTK.

Před sto lety se zrodila první československá ministerstva. Bylo jich 12
Foto: Vít Hassan
Popisek: Státní vlajka

Úřady dostaly na starost resorty zahraničí, vnitra, financí, školství, zemědělství a lesnictví, spravedlnosti, hospodářství a práce, dopravy a techniky, národní obrany a lidové osvěty.

Podle historika Jana Kuklíka zakladatelé Československa použili termín nejvyšší správní úřad namísto příliš „rakouského“ a monarchistického pojmu ministerstva, velmi záhy se ale mladá Československá republika vrátila k tradičnímu výrazu. A také ze „správců“ se stali ministři. Původní soustavu 12 centrálních úřadů pak brzy doplnily další, již 5. listopadu 1918 vznikl správní úřad pro zásobování lidu a 13. listopadu 1918 pro poštu, telegraf a telefony.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…