Předáka ruské opozice na demonstraci zadržela policie. Porušil prý domácí vězení

30.12.2014 21:40

Ruská policie dnes večer zadržela vůdce ruské opozice Alexeje Navalného, když porušil podmínky svého domácího vězení a šel na nepovolenou demonstraci v centru Moskvy svolanou na protest proti jeho odsouzení. Nakonec ho odvezla domů. Zadrženo bylo navíc dalších sto účastníků protestu.

Předáka ruské opozice na demonstraci zadržela policie. Porušil prý domácí vězení
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin

Navalnyj obklopený svými stoupenci se podle agentury AFP blížil k Manéžnímu náměstí, kam byl protest svolán, když ho zadrželo několik policistů a s použitím násilí ho strčili do přistaveného auta. Manéžní náměstí, ležící u Kremlu, střeží silné policejní jednotky a v přístupu na něj brání železné zábrany. „Nemohl jsem na Manéžní náměstí přijít. Ale to neznamená, že to nemůžete udělat vy. Vyzývám vás všechny, abyste neodcházeli. Nemohou zadržet všechny," napsal na Twitteru známý bloger a ostrý kritik ruského prezidenta Vladimira Putina poté, co ho policie odvezla domů.

Moskevský soud dnes ráno Alexeji Navalnému uložil podmíněný trest 3,5 roku vězení za údajnou zpronevěru 27 milionů rublů (asi 11 milionů Kč) francouzské kosmetické firmy Yves Rocher. Jeho bratra Olega kvůli stejnému „provinění" přitom odsoudil ke 3,5 roku odnětí svobody nepodmíněně. Obhájci již oznámili, že se proti verdiktu odvolají. Odvolání nevylučuje ani prokuratura, která pro Alexeje žádala deset let vězení a pro Olega osm. Opoziční bloger vždy tvrdil, že jde o politický proces. Údajně postižená firma Yves Rocher ujistila, že neutrpěla žádnou škodu.

Podle agentury AP na protest poblíž Kremlu večer přišlo několik tisíc lidí. AFP naproti tomu informovala o několika stovkách účastníků a s odvoláním na údaje nevládní organizace OVD-Info, sledující zatýkání demonstrantů, dodala, že policie dosud zadržela 132 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…