Předčasné volby i překreslení mocenské mapy. Zákulisní hráči české politiky mluví o volbách

13.10.2017 14:42

Zákulisní hráči české politiky se rozhovořili pro Lidové noviny. Domnívají se, že po nadcházejících sněmovních volbách může dojít k překreslení mocenské mapy. A nevylučují dokonce ani předčasné volby.

Předčasné volby i překreslení mocenské mapy. Zákulisní hráči české politiky mluví o volbách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Hrdlička v Parlamentních Listech

Developer Luděk Sekyra, jenž je sponzorem KDU-ČSL, nevidí bezprostřední nebezpečí polského či maďarského vývoje. Stejně tak smýšlí i podnikatel Andrej Surňak, jenž býval lobbistou blízkým ČSSD. Volby však považuje za souboj na ostří nože. „Poprvé po dvaceti letech může dojít k překreslení mocenské mapy v České republice,“ sdělil Surňak Lidovým novinám s tím, že jde o střet téměř všech proti Andreji Babišovi (ANO). Kvalitní kampaň podle něj vedou SPD a Piráti. 

„Andrej Babiš si nechal vnutit nepříjemná osobní témata, zůstal s nimi v médiích téměř jako kůl v plotě a ANO je neustále ve vleku událostí. Ty šly přitom předvídat už tak zhruba před rokem, nejpozději letos na jaře. Babiš měl mnohem dříve vysvětlit situaci kolem státních podniků, a ne začít mluvit o zájmech struktury kolem společnosti ČEZ až poměrně nedávno,“ zmínil pak ke kampani ANO pro Lidové noviny Surňak.

Sekyra pak dodává, že kampaň je drsnější, neboť některé ze stran vedou existenční boj. „Celková roztříštěnost našeho politického spektra má nesmírně negativní vliv na politickou kulturu a veřejný prostor naší země,“ sdělil Sekyra. 

Plzeňský stratég ODS Roman Jurečko se obává vzetsupu populistických stran. „Začínám mít strach, aby nevznikla vláda populistů opřená o Pražský hrad s Milošem Zemanem a neocitli jsme se někde v Bělorusku,“ zmínil Jurečko. Obává se vlády ANO, KSČM a SPD.

O tom, že nastanou předčasné sněmovní volby, je pak přesvědčen spolumajitel finanční skupiny J&T Dušan Palcr. „Tipuji vznik úřednické vlády,“ sdělil Palcr s tím, že do roka by pak mohly být nové volby. Předvolební kampaň podle svých slov de facto nevnímá, neboť je, jak říká, překrytá pseudokauzami o čápech a nerostných nalezištích.

A svůj tip k povolebním jednáním pro Lidové noviny přidal také podnikatel Tomáš Hrdlička. Andrej Babiš a jeho tým jsou podle něj dostatečně inteligentní na to, aby si uvědomili svou silnou pozici. „Ta bude spočívat v tom, že mohou hrozit koalicí ANO + KSČM + SPD. Dokážu si představit, že po volbách vyzvou k jednání ČSSD, ODS a KDU-ČSL. S cílem, aby zabránili vzniku koalice ANO, KSČM a SPD, o které tak ráda hovoří agentura ,Děšení & Strašení‘ –  Kalousek, Fiala, Gazdík a další takoví,“ uvedl Hrdlička. Sekyra si oproti tomu dovede představit pokračování současné koalice. 

Surňak pak věří v Babišův nástup k moci, vnímá totiž s šéfem hnutí ANO velkou šanci na změnu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…