Předražený sajrajt, oligarcha si přijde na své. Kalousek se na ČT rozjel tak, až sám dostal záchvat smíchu

20.05.2015 22:31

První místopředsedové ANO a TOP 09 Jaroslav Faltýnek a Miroslav Kalousek se ve středu utkali v Událostech, komentářích České televize. Tvrdě se do sebe pustili kvůli podpoře biopaliv, čímž navázali na přestřelku ze sněmovny. Kalousek konstatoval, že Agrofert prodává sajrajt a bylo by dobré, kdyby ho musel aspoň zlevnit. Faltýnek kontroval, že Kalousek jen pořád dokola lže.

Předražený sajrajt, oligarcha si přijde na své. Kalousek se na ČT rozjel tak, až sám dostal záchvat smíchu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek a Jaroslav Faltýnek

Kalousek hned v úvodu připomenul, že biopaliva v Česku podpořil v roce 2009 s tím, že to bude do roku 2015. „Jestliže si v Agrofertu napsali zákon, že se tato podpora prodlouží do roku 2020, tak je to korupce.“ Konstatoval Kalousek. Vzápětí dodal, že před dvěma týdny Faltýnek řekl, že ANO bude hlasovat pro zrušení podpory, pokud vzejde z řad koalice. To se stalo a koalice se stejně nevylovila pro konec podpory. „Pan Kalousek kontinuálně lže,“ reagoval na to Faltýnek.

Exministr financí si ale trval na svém, když poukázal na souběh daňové podpory a přimíchávání biosložky do klasických paliv. Vláda expremiéra Nečase počítala s tím, že jedna z těchto podpor skončí, mělo to být ono daňové zvýhodnění. „V tuhle chvíli tu existují dvě podpory a my jdeme německou cestou,“ zdůraznil exministr s tím, že i tam daňovou podporu zrušili.

„Pan předseda stále hovoří a já nemohu říct vůbec nic,“ bránil se Faltýnek. Konstatoval také, že tato dvojitá podpora povede ke splnění ekologického závazku, k němuž jsme se zavázali v rámci EU. A pokud pan Kalousek tvrdí, že z daňové úlevy profituje pan Babiš, tak to není pravda, protože na tom profitují koncoví spotřebitelé jako autobusy a tak podobně. Když to zrušíme, zdraží se lidem jízdné,“ udeřil Faltýnek.

Jak se může Kalousek zaklínat bojem proti korupci, ptal se Faltýnek

Kalousek se rozpovídal o drzosti. Drzostí totiž je, když někdo, kdo produkuje 60 procent biopaliv, vydělá na státní podpoře biopaliv, byť se formálně týká až koncových spotřebitelů. Faltýnek to znovu označil za zavádějící a Kalousek se ze srdce rozesmál. „Já myslím, že všichni umíme počítat,“ prohlásil, když se dosmál. Doplnil také, že si oligarcha tolik nepřijde na své, pokud bude možné biopaliva získávat i z jiných komodit. „Kdybychom rozšířili konkurenční prostředí, tak musíte ten svůj sajrajt, který prodáváte lidem z Babišových továren, zlevnit,“ prohlásil Kalousek. Za pojem sajrajt se následně omluvil.

Faltýnek kontroval, že mu píší lidé, kteří se smějí Kalouskovi a ptají se, jak se právě on může zaklínat bojem proti korupci. Opakovaně také prohlásil, že Kalousek jen permanentně lže.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …