Předsednictvo ČSSD schválí kandidátku do Evropského parlamentu

07.02.2014 6:44

Vedení sociální demokracie má dnes schválit kandidátku pro volby do Evropského parlamentu. Listinu, v jejímž čele stojí sociolog Jan Keller, ráno projedná stranické grémium a odpoledne předsednictvo. Definitivně ji v sobotu posvětí ústřední výkonný výbor (ÚVV) sociální demokracie.

Předsednictvo ČSSD schválí kandidátku do Evropského parlamentu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesor Jan Keller

Vedle Kellera, který se chce v Evropském parlamentu věnovat především školství a vzdělanosti, by na dalších místech kandidátky, kterou ve středu předběžně projednalo nejužší vedení strany, měli být zejména současní europoslanci a další straníci. Angažování osobností mimo stranu se podle jednoho ze členů grémia nedá příliš očekávat.

Podle některých členů předsednictva ČSSD není vyloučeno, že se dnes širší vedení nejsilnější parlamentní strany vrátí také k diskuzi o souběhu funkcí poslance a hejtmana. Dřívější usnesení ÚVV vyzvalo členy, kteří zastávají obě tyto funkce, aby na jednu z nich do šesti měsíců od voleb rezignovali.

ČSSD musí hrát podle Sobotky férově

Šéf sociální demokracie a ministerský předseda Bohuslav Sobotka je přesvědčen, že pokud chce ČSSD i v budoucnu vyhrávat volby, musí hrát otevřenou a férovou hru. „Jestliže jsme voličům slíbili před volbami, že naši funkcionáři nebudou kumulovat více veřejných placených funkcí na úrovni hejtmana, poslance a podobně, tak bychom to slovo měli dodržet," řekl k tomu ve čtvrtek.

Nesouhlasí s tím, aby se pravidla změkčovala, naopak je pro to, aby se všichni straničtí funkcionáři soustředili pouze na výkon jedné veřejné funkce. Kdyby dnes někdo přišel s návrhem na změkčení usnesení, pokládal by to za politicky hloupé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…