Představitel byznysu: Vláda nás zklamala. Nešetří na sobě, jak slíbila

24.09.2012 10:25

Premiér Petr Nečas (ODS) svůj kabinet označil po nástupu k moci za vládu rozpočtové odpovědnosti a slíbil, že coby zodpovědná vláda sáhne především k zeštíhlení státního aparátu. Podnikatelé však dávají najevo, že se tak neděje ani po dvou letech fungování pravicové vlády. Administrativa spíše ještě narůstá. Změní se to?

Představitel byznysu: Vláda nás zklamala. Nešetří na sobě, jak slíbila
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Vláda se vyjadřuje ke krizi vzniklé odtržením Karolíny Peake od Věcí veřejných

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Pavel Juříček v rozhovoru pro server Týden.cz vyjadřuje jednoznačnou nespokojenost s tím, jak vláda plánuje rozpočtové úspory. Nastavuje poněkud nelichotivé zrcadlo zvláště ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09), který často prohlašuje, že škrty vždy plánuje tak, aby dvě třetiny z nich zahrnovaly úspory a pouze třetina znamenala další zátěž obyvatel. Juříček má za to, že vláda může na své straně šetřit mnohem víc.

Vláda neruší zbytečné úřady

"Na té výdajové stránce nám obecně vadí, že vláda stále není ochotná si utáhnout opasek. Jenom na nákup služeb v rozpočtu má 33,2 miliardy korun. A byť si to málo snížila z letošních 35 miliard, tak to považujeme za nedostatečné, nebo skoro až úsměvné. A to není jenom nákup služeb, ale veřejná správa jako celek. Místo toho, aby v ní lidé ubývali, tak naopak přibývají. Vláda v podstatě nechce ani rušit všechny účelové organizace, jejichž zrušení v minulosti slibovala. Pro nás je to v tomto směru velké zklamání, protože od ní všichni očekávají - a ona se k tomu přihlásila -, že bude vládou rozpočtové odpovědnosti. Ale na úrovni vládní a veřejné správy se zatím nic neděje," zdůrazňuje Juříček.

Současně však dává najevo, že vláda alespoň připravuje balíček prorůstových opatření, která byla konzultována s podnikateli a budou představena v polovině října.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…