Představte si: Kancléřka Merkelová a prezident-muslim. Ne, neděláme si legraci. Za pár měsíců…

14.10.2016 18:04

Příští německá hlava státu nemusí být nutně křesťan, jak bylo doposud tradicí, připustil v pátek současný německý prezident Joachim Gauck. Někdejší luteránský pastor dle Deutsche Welle nevyloučil možnost, že by v čele Německa za pár měsíců mohl stanout muslim nebo ateista.

Představte si: Kancléřka Merkelová a prezident-muslim. Ne, neděláme si legraci. Za pár měsíců…
Foto: Pflichtlekture.com
Popisek: Německý prezident Joachim Gauck

„Příslušnost k církvi nepatří mezi požadavky na výkon funkce německého prezidenta, takže náboženská příslušnost mého nástupce je irelevantní,“ zdůraznil Gauck.

Příští německý prezident tak dle jeho názoru může být klidně muslim nebo ateista. Většina předchozích německých prezidentů byla protestanského vyznání, včetně samotného Gaucka, který již ale oznámil, že post obhajovat nebude. 

Deutsche Welle upozorňuje, že se jako o jednom z možných adeptů na prezidentský post spekuluje o Navidu Kermanim, muslimském učenci a spisovateli íránského původu, takže se může reálně stát, že v čele Německa stane muslim.

Gauckova nástupce bude volit spolkové shromáždění 12. února 2017. Server podotýká, že ačkoliv je německý prezident formálně hlavou státu, vyjma určitých ústavních povinností je jeho funkce takřka výhradně ceremoniální. 

reklama

autor: luš

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…