Překvapení po odvolání šéfa ČD Žaludy: Diví se pravice i levice

31.07.2013 7:06

Nové představenstvo Českých drah v úterý večer odvolalo generálního ředitele Petra Žaludu. Ten stál v čele státní firmy během sedmi ministrů dopravy od začátku roku 2008. Žaludu odvolal až osmý ministr Zdeněk Žák, který zatím nedostal ve sněmovně důvěru. Na změny v ČD reagoval pro deník MF Dnes předseda ODS Martin Kuba, stínový ministr dopravy Milan Chovanec (ČSSD) a poslanec KSČM Karel Šidlo.

Překvapení po odvolání šéfa ČD Žaludy: Diví se pravice i levice
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Petr Žaluda

Odvolání Žaludy vyvolalo mezi politickými stranami rozhořčení. Šéf ODS Martin Kuba to považuje za další personální čistku, kterou dělá vláda Jiřího Rusnoka v jednotlivých resortech.

„Podle mého názoru tyto kroky potvrzují, že jde o co nejrychlejší obsazení co nejvíce pozic ve státní správě a státních podnicích,“ myslí si Kuba.

Stínový ministr očekává zásadní informace, které odvolání Žaludy ospravedlní

Stínový ministr dopravy Milan Chovanec (ČSSD) tvrdí, že odvolání Žaludy nebylo úplně standardní. Chce proto od ministra dopravy Žáka vysvětlení.

„Předpokládám, že to budou zásadní informace, které to budou ospravedlňovat. Před hlasováním o důvěře vládě to však její image určitě neprospívá. Teď je míček na straně Ministerstva dopravy,“ uvedl Chovanec.

Proč vláda začala zrovna u správní rady státní akciové společnosti

Poslanec KSČM Karel Šidlo si nemyslí, že by Žaluda Českým drahám nějak uškodil. Pro MfD poukázal na to, že odvolaný generální ředitel vyvedl státní podnik z červených čísel a obnovil vozový park.

„Nemám dost relevantních informací, a proto se budu důsledně zajímat o důvody, proč vláda začala zrovna u správní rady státní akciové společnosti,“ prohlásil Šidlo.

Nové dozorčí radě se nelíbilo zadlužování ČD

Nový ministr dopravy Zdeněk Žák vysvětlil, že dozorčí rada se „neztotožnila s dalším zadlužováním Českých drah, které prosazovalo jejich představenstvo“. Velmi nákladné prý byly právní služby a dalším problémem byla dceřiná společnost ČD Cargo, která se pohybuje ve ztrátě.

Žaludu v čele ČD nahradil Dalibor Zelený. Ten už jednou generálním ředitelem byl, v letech 1998 až 2003. Za jeho vedení byly nevýhodně nakoupeny vlaky Pendolino.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…