Překvápko z Kauflandu, co pod stromečkem nechcete. Zákaznice nespala

21.12.2022 12:11 | Ze sítí

Značné znechucení zákazníků si vysloužil německý řetězec hypermarketů Kaufland po upozornění české Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) na stav jeho provozovny v Chrudimi, jejíž podlaha a regály byly ve skladovací části potravin obsypány myším trusem. Inspektoři obchodu v první půli prosince krátkodobě zakázali užívání prostoru skladu potravin, zbytek obchodu nechali otevřený. Na problém SZPI narazila i při kontrole v Lidlu, který spadá do stejné německé skupiny.

Překvápko z Kauflandu, co pod stromečkem nechcete. Zákaznice nespala
Foto: Facebookový profil Potraviny na pranýři
Popisek: Fotografie inspektorů z chrudimské provozovny Kauflandu

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí
Ke zjištění výskytu trusu hlodavců, nečistot na podlaze, regálech či zařízeních došlo během prosincové kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce v maloobchodní prodejně potravin Kaufland v Chrudimi.

Na kontrolu čekalo též překvapení v podobě „živých exemplářů“. „Naši inspektoři v zázemí provozovny zjistili výskyt myšího trusu i přítomnost živého hlodavce. S ohledem na nepřijatelné hygienické podmínky jsme kontrolované osobě uložili částečný zákaz užívání prostor vztahující se na sklad potravin,“ informovala inspekce s přiložením fotografií z místa na facebookové stránce.

V zázemí provozovny, konkrétně ve skladu balených potravin a nepotravinářského zboží, měl být dle nich zjištěn četný výskyt trusu drobných hlodavců. „Exkrementy se nacházely například na paletách či u stěn na hůře dostupných místech. Přítomnost myšího trusu jsme dále zjistili v úseku nakládací rampy, a to v rohu místnosti poblíž kartonových krabic. Na stejném místě se v době kontroly nacházel rovněž jeden živý hlodavec,“ uvedli dále.

Samotný Kaufland i přes toto zjištění zůstal v provozu a uzavřena byla jen jeho část, v níž je sklad potravin, a to na pouhý den. K uzavření došlo 9. prosince, načež hned den následující byl již uvolněn.

Mnozí lidé byli zjištěními z chrudimského Kauflandu dosti znechuceni. „Děs a běs. Hrůza,“ komentovala jedna z uživatelek.

Mnozí se podivovali také nad vcelku mírným uzavřením pouze skladovací části provozovny. „Kaufland jste si nedovolili zavřít celý, až do nápravy?“ zaznělo v komentářích.

A jedna z komentujících zákaznic uvedla, že po zhlédnutí fotografií již „neusne“.

Problémy inspektoři nalezli také u řetězce Lidl, byť šlo o dosti lehčí provinění v podobě klamání o obsahu vajec u polévkových nudlí.

„Laboratorní rozbor potvrdil, že množství vajec tvořilo 19,5 % z celkové hmotnosti předmětné potraviny, tedy téměř dvakrát méně ve srovnání s deklarací na obale, podle níž měl výrobek obsahovat 36 % vajec,“ informovali inspektoři o mnohem lehčím provinění Lidlu v Soběslavi.

Kaufland stejně jako Lidl patří do společné německé skupiny Schwarz-Gruppe, která je největší malooobchodní firmou v Evropě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…