Premiér chce, aby se předčasné důchody pro horníky vyřešily letos

30.04.2015 21:35

Sociální demokracie podporuje návrh na předčasné odchody do důchodu pro všechny horníky těžební společnosti OKD a bude se snažit získat podporu v koalici tak, aby jej vláda ještě letos mohla poslat do parlamentu. Novinářům to dnes řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v Orlové na Karvinsku, kde s horníky fáral v dole. Schválení předčasných důchodů by podle něj mohlo být v moravskoslezském regionu ventilem k vypuštění sociálního napětí.

Premiér chce, aby se předčasné důchody pro horníky vyřešily letos
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Vláda minulý měsíc schválila nařízení, které umožní dřívější odchod do důchodu všem horníkům, kteří začali fárat před rokem 1993 a odpracovali pod zemí nejméně 3300 směn. Odboráři ale žádají, aby mohli do předčasného důchodu odcházet všichni horníci. Uvádějí, že horníci mají kvůli svému těžkému povolání značně podlomené zdraví a jejich průměrná délka života je o 5,8 roku kratší, než je celostátní průměr. Předčasných odchodů do důchodu se má týkat připravovaná novela zákona o důchodovém pojištění.

"Já to opatření vidím jako možné, ale je potřeba zpřesnit vyčíslení nákladů a je potřeba také legislativně zpřesnit parametry toho návrhu, než bude předložen na jednání vlády," řekl Sobotka. Odboráři letos mluvili o tom, že by se předčasné důchody mohly týkat i pracovníků v dalších průmyslových odvětvích. "Návrh by se týkal čistě horníků v hlubinných dolech," řekl ale dnes premiér.

Vláda by podle něj o návrhu měla jednat ještě letos. "Bavíme se o horizontu několika měsíců, kdy ještě budeme muset velmi intenzivně jednat, ale nechci to odkládat a byl bych byl rád, kdyby vláda v letošním roce ten návrh poslala do parlamentu, pokud se nám podaří dohodnout v rámci koalice," řekl Sobotka.    Uvedl, že situace českých horníků je výrazně horší například ve srovnání s jejich polskými kolegy, kteří získávají rentu po mnohem kratší době. Napětí na trhu práce v moravskoslezském regionu je podle premiéra vysoké.

Sobotka řekl, že v situaci, kdy se OKD snaží restrukturalizovat, aby udrželo těžbu, je potřeba, aby vláda poskytla ventil k vypuštění sociálního napětí, které by mohlo vznikat v důsledku propouštění horníků. "Tohle by mohlo posloužit jako určitý jednorázový sociální ventil právě k této kategorii zaměstnanců," řekl Sobotka.

Novela zákona by se podle odborářů týkala zhruba 3600 horníků. OKD má nyní asi 11.000 zaměstnanců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…