Premiér se zlobí. Nabídky na ekotendr jsou dvakrát dražší

13.09.2011 19:50

Soutěž o tendr na likvidaci ekologických škod vrcholí. Dnes byly otevřeny obálky s finančními nabídkami tří firem, které se dostaly do druhého kola výběrového řízení o tuto lukrativní zakázku. Nabídka od firmy Environmental Services dosahuje výše 65,5 miliardy korun, při schválení té od firmy Marius Pedersen Engineering stát zaplatí „pouhých“ 56,8 miliardy korun. Nabízené ceny přitom o desítky miliard přesahují původní odhady, které počítaly s cenou mezi 30 a 40 miliardami korun.

Premiér se zlobí. Nabídky na ekotendr jsou dvakrát dražší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

O celkovém vítězi soutěže rozhoduje podle informací Mladé fronty Dnes pouze cena. Finální slovo však bude mít vláda, která musí budoucího vítěze schválit. Například premiér Nečas se přitom k celému projektu vyjadřuje čím dál kritičtěji.

Transparency International: Kalousek s Nečasem vedou kolem ekotendru mocenskou válku

"Můj názor na tuto zakázku se nemění. Měl jsem a nadále mám u této zakázky celou řadu námitek a pochybností. Zveřejněné ceny tyto námitky a pochybnosti nejen nerozptýlily, ale posílily," řekl předseda vlády serveru iHned.cz. Podle odborníků z organizace Transparency International se tendr již dříve stal součástí politického boje mezi premiérem a ministrem financí Miroslavem Kalouskem, který celý projekt inicioval.


„Je na každém členovi vlády, aby k tendru zaujal nějaké stanovisko," uvedl ve večerním Interview ČT 24 Kalouskův náměstek Zdeněk Zajíček. Ten zdůrazňuje, že vítězná firma s sebou ponese plnou odpovědnost za další problémy v každé z 510 lokalit, které má v rámci ekotendru vyčistit.

 

Čtěte také:

Nejnižší nabídku v rámci ekotendru učinil Marius Pedersen 

Nečas dál pochybuje o ekotendru. Posílily to i nabízené ceny 

Nečas o ekotendru: Nechci, aby moje vláda za sebou měla něco typu pandur 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…