Přes 60 vojáků bylo oceněno za působení v zahraničních misích

22.02.2019 18:47

Přes šest desítek českých vojáků dnes bylo oceněno a vyznamenáno za účast na zahraničních misích. Působili v sedmi misích v pěti zemích na třech kontinentech. Mezi oceněnými byli třeba členové leteckého poradního týmu, kteří školili piloty vrtulníků v Afghánistánu, vojenští pozorovatelé nebo vojenští policisté, kteří v Afghánistánu chránili velvyslance a ambasádu a v Iráku cvičili tamní kolegy.

Přes 60 vojáků bylo oceněno za působení v zahraničních misích
Foto: Ministerstvo obrany / Miroslav Šindelář
Popisek: Nastoupené jednotky 1. rotního úkolového uskupení AČR, které se vrátily po půlročním působení v Litvě

Za jejich práci jim na pražském Vítkově poděkoval náměstek ministra obrany Pavel Beran a zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Verner.

Beran připomněl, že letecký poradní tým v Afghánistánu zakončil deset let trvající misi, během které bylo proškoleno asi 500 afghánských pilotů vrtulníků a techniků. „Naším úkolem bylo, abychom je naučili standardním postupům a abychom je někam posunuli,“ poznamenal Verner. Mezi oceněnými podle něj byli i dva slovenští vojáci, kteří byli součástí jednotky.

Velitel kontingentu Radek Henkl ČTK řekl, že během desetiletého působení se čeští instruktoři ve spolupráci s chorvatskými, maďarskými, slovenskými a americkými kolegy věnovali zejména výcviku létání ve specifickém prostředí Afghánistánu, kde se piloti musí vypořádat s vysokou prašností a s hornatým terénem. Zároveň je učili střílet raketami a kulomety. Poznamenal, že všude jsou lidé různě učenliví. „Byli tam lidé, kteří byli opravdu šikovní,“ poznamenal. Afghánská vrtulníková letka je nyní podle něj samostatná a má dostatečný počet instruktorů. „Létají za všech podmínek, využívají vrtulníky v plné míře,“ řekl.

Mezi oceněnými byli i vojenští pozorovatelé z Kosova a Konga. Pozorovatelské mise jsou podle Vernera odlišné od bojových či tréninkových misí. „Jejich úkoly jsou velice rozmanité, musí umět úplně všechno,“ řekl novinářům. Vypořádat se podle něj musí s jinou kulturou i jazykem.

V Kongu rok působila vojenská pozorovatelka Jana Poláčková. Za úkol měla se svými kolegy z dalších zemí monitorovat bezpečnostní situaci a shromažďovat informace. Pozorovatelé podle ní slouží přibližně v pětičlenném týmu. „Běžný den spočívá v tom, že se ráno vyráží na patrolu do vesnic, do měst, kde se monitoruje bezpečnostní situace, a následně se z toho tvoří reporty,“ řekla. Dodala, že každý tým má svého jazykového asistenta, který tlumočí do místních kmenových jazyků, například svahilštiny nebo do jazyků lingala či kikongo.

Poznamenala, že mise je nebezpečná. Pozorovatelé jsou neozbrojeni, nemohli by se tak bránit případnému únosu nebo napadení. Vypořádat se také musí s náročnými klimatickými podmínkami, zejména v období dešťů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…