Přesně o to prý jde Putinovi v Sýrii. Pro Spojené státy velmi nepěkné zjištění

29.10.2015 10:12

Komentátor Paul Roderick Gregory v prestižním americkým magazínu Forbes konstatuje, že ruský prezident Vladimir Putin usiluje o to, aby se ze Spojených států stala druhořadá mocnost. Vojenským zásahem v Sýrii chce rovněž dosáhnout zrušení sankcí a z Ruska udělat zachránce Západu před islámským extremismem.

Přesně o to prý jde Putinovi v Sýrii. Pro Spojené státy velmi nepěkné zjištění
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin, prezident Ruské federace

Anketa

Kdyby dnes byly prezidentské volby, volili byste Miloše Zemana?

90%
10%
hlasovalo: 18830 lidí

Podle Gregoryho má před sebou ruský prezident Vladimir Putin nesnadný úkol. Musí přesvědčit obyčejné Rusy, že vojenské operace v Sýrii jsou v ruském zájmu. „On dobře chápe, že to nebude nic lehkého. Společnost Levada Center provedla na začátku bombardování průzkum, podle kterého plná jedna pětina oslovených neměla na celou záležitost jasný názor. Téměř polovina respondentů ovšem vyjádřila obavu, že by se Sýrie mohla stát pro Rusko druhým Afghánistánem,“ píše americký komentátor a připomíná, že během války v Afghánistánu přišlo o život přibližně 13 000 sovětských vojáků.

„Pro vyslání ruských vojáků do Sýrie se ve stejném průzkumu veřejného mínění vyjádřilo 46 % oslovených, 33 % bylo proti a 20 % si doposud nevytvořilo jasný názor. Pro podporu Bašára Asada se dále vyjádřilo 47 % Rusů, zatímco 28 % si myslí opak,“ uvádí dále Gregory a poukazuje na to, že Rusko nemůže bojovat na dvou frontách. „Proto ruští trollové prohlásili ukrajinský konflikt za skončený. Jak nás ovšem Putin seznámil ve svém projevu na půdě OSN v New Yorku, Ruská pravoslavná církev je připravena bojovat za syrské křesťany. Spojené státy jsou prý slabé a cynicky využívají islámský fundamentalismus pro svůj vlastní zisk. Dobro tak představuje jen svaté Rusko vedené zbožným Putinem,“ glosuje Gregory ironicky.

Celý text v angličtině je ZDE.

„Rusko má dle Putina ochotu i prostředky, aby po údajně neuvážených krocích Západu na Blízkém východě dalo vše do pořádku. Ruský prezident tvrdí, že po arabském jaru nevznikla žádná demokracie, ale pouze vakuum, jež vyplnily teroristické organizace. Jen ten pyšný Západ trestuhodně odmítá přijmout přátelsky nabízenou ruku Ruska. Stejně tak nám ruský prezident sdělil, že jeho země představuje jedinou silu, která má legitimní právo bojovat v Sýrii a vůbec na celém Blízkém východě. Poukazuje přitom na to, že USA a NATO bombardují Islámský stát i Asada bez souhlasí OSN. Tzv. umírněná opozice se z pohledu Rusů nijak neliší od krvelačných bojovníků ISIS,“ interpretuje Putinovy názory Gregory.

„Putin dále mezi řádky zmínil, že Spojené státy rozpoutaly migrační vlny, aby potrestaly Německo a další evropské státy za jejich nedostatečně tvrdý postoj vůči Rusku. Evropským partnerům ruský prezident vzkázal, že jedině Rusko je může z těchto problémů rychle a bezbolestně dostat ven. A samozřejmě neopomněl Putin zdůraznit, že modernizovaná ruská armáda může díky svým přesně mířeným střelám zničit síly zla s minimálními civilními oběťmi. Zatímco při vojenských operacích organizovaných Západem dochází pravidelně k zabíjení obyčejných lidí. Zároveň slíbil Vladimir Putin, že nebude do Sýrie posílat pozemní síly a ruský lid se tak nemusí obávat o své mladé muže,“ konstatuje Gregory.

Jak Gregory soudí, Rusko nabízí Spojeným státům a Evropě variantu, že spojí své síly s Asadem, Irákem a Íránem, aby zbavilo svět extremistů, včetně odpůrců Asada. „Takové dohody by mohlo být dosaženo na summitu konaném v Moskvě, jenž by organizovalo Rusko coby nejvyšší arbitr mezinárodních záležitostí na Blízkém východě. Dle Putinových plánů by se tak Rusko triumfálně vrátilo zpět do západního společenství jako jeho zachránce. Zapomnělo by se tak rázem na připojení Krymu a sankce by se staly minulostí. V rámci tohoto scénáře by se pak Spojené státy staly druhořadou velmocí, jež dokáže pouze mluvit, ale nikoli už konat. Další země by potom měly pochopit, kdo v rukách třímá moc a kdo je jejich největší přítel,“ uzavírá Gregory.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…