Přestřelka v Respektu. Hlavním tématem byl Bohuslav Sobotka

03.11.2013 16:25

„Měla by teď ČSSD po bitvě ve svém vedení doporučit Bohuslava Sobotku prezidentovi za kandidáta na premiéra?“ ptá se titulek na internetových stránkách časopisu Respekt. Pokračuje záznamem „přestřelky v newsroomu“ mezi redaktory Ondřejem Kundrou, Robertem Břešťanem, Markem Švehlou, Erikem Taberym a Petrem Honzejkem.

Přestřelka v Respektu. Hlavním tématem byl Bohuslav Sobotka
Foto: Daniela Černá
Popisek: Do Olomouce přijel i šéf ČSSD Bohuslav Sobotka

Podle Ondřeje Kundry ano, „ale jedině nějakým přesvědčivým mandátem“. Ze vzniklé situace viní prezidenta republiky Miloše Zemana. Ten je podle něj „nemocný člověk, musí se neustále hodně přemáhat, aby znovu a znovu rozbíjel. A moc už stejně má. Čili zřejmě chce něco dalšího. Podle mě je částečně manipulovaný okolím kvůli jejich byznysu. Souhlasím s ruskými afinitami, a pak? Pak možná ještě něco, co zatím nevidíme". 

„Socialisti teď nepotřebují srovnat poměry ve vedení své strany. Potřebují udržet jednotu mezi svými poslanci. To je hlavní úkol, protože pokud se rozštěpí jejich klub, vláda zřejmě nevznikne,“ myslí si Marek Švehla.

Naproti tomu Robert Břešťan si myslí, že tak otázka nezní. "Nebýt té zpackané vzpoury, tak by Sobotka pravděpodobně o pozici předsedy (a kandidáta na premiéra) přišel. Teď je ze Sobotky hrdina jaksi omylem. Nejdřív si to zkrátka v ČSSD musí přebrat sami. A třeba z toho vzejde někdo třetí.“

Marek Švehla vidí, že se do vlády nikdo nehrne. „Český problém se posunul dál od toho známého – jak sestavit většinu. Najednou většiny máme, nikdo ale vládnout nechce. Pokud se socialisti nesjednotí, bude tahle neochota potvrzená. Nikdy totiž vládnutí nestálo na jedné straně jako teď na ČSSD. To je velká změna oproti minulosti. Proto by měl mít Sobotka připravené i náhradní řešení, které vytáhne, pokud nebude podpora jeho osoby mezi poslanci aspoň 90 procent,“ domnívá se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…